Ruşeţ anunţă concediu colectiv pentru TESA. Minerii şi energeticienii, la muncă!
Ion Ruşeţ, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a spus că la termocentrale se stă mult mai bine cu pregătirea pentru iarnă decât în carierele miniere. Ruşeţ a declarat într-un interviu la Accent TV că producătorul de energie va salva şi în acest an sistemul energetic naţional, aşa cum o face în fiecare iarnă. Minerii şi energeticienii vor lucra cel mai probabil şi de sărbători, urmând să beneficieze de concediu colectiv doar salariaţii TESA.
Reporter: Este Complexul Energetic Oltenia pregătit pentru iarnă, ştiind că de multe ori acesta duce greul în perioada sezonului rece?
Ion Ruşeţ: Şi în acest an, Complexul Energetic Oltenia va duce greul. Suntem într-o perioadă care vine după câteva luni de secetă, intrăm în perioada de iarnă când concurenţa noastră, producătorii de energie verde în special, produc mai puţin. Ca în fiecare an, vom salva şi în acest an sistemul energetic. CE Oltenia a dat un comunicat în care a prezentat situaţia stocurilor de cărbune pentru iarnă, suntem în graficul stabilit prin hotărârea de guvern.
Rep.: Care va fi programul salariaţilor în această perioadă?
I.R.: Există un program de care ne vom ţine. Pe zona minieră lucrăm şi în momentul de faţă pe un program de 6-7 zile, la fel în zona de livrare de cărbune. Este an centenar, cu un program special de Ziua Naţională, dar să ştiţi că minerii şi energeticienii vor fi la datorie şi o vor face cu responsabilitate, la fel ca anii trecuţi.
Rep.: Pe perioada sărbătorilor nu se va intra în vacanţă?
I.R.: Este prematur. Există o posibilitate să fie concediu colectiv programat pentru personalul TESA. Dar, decizia cu privire la program nu a fost încă luată, este nevoie de un dialog cu partenerii sociali. Este posibil să o discutăm într-o viitoare comisie mixtă. Vom discuta să vedem şi când vom acorda tichetele cadou de Sf. Varvara. Sunt chestiuni pe care le vom discuta în perioada imediat următoare.
Rep.: Condiţiile de lucru pentru perioada de iarnă sunt asigurate?
I.R.: În momentul de faţă suntem într-un proces de evaluare în zona termocentralelor. A fost o comisie care a evaluat pregătirea pentru iarnă din carierele miniere, pentru că sunt anumite pregătiri specifice pentru anotimpul friguros. Trebuie să asigurăm condiţii optime pe excavatoare, în atelier, trebuie asigurat ceai cald atunci când temperaturile scad. Au fost prezentate concluziile raportului, lipsurile constatate trebuie remediate în 30 de zile. Sunt sigur că după acest termen nu vor mai fi neconformităţi. Sunt şi măsuri care nu pot fi implementate în acest an, dar vor fi implementate în 2019. În privinţa termocentralelor, mai avem de vizitat Işalniţa. La termocentrale, lucrurile sunt ceva mai aranjate, există o preocupare şi a directorilor, şi a sindicatelor, acolo pregătirea pentru iarnă este avansată. Sunt lucruri care au fost remediate într-un timp scurt, de exemplu la Turceni am repetat vizita după trei zile şi neregulile fuseseră remediate.