Rudele victimelor exploziei de la UM Sadu vor să facă greva foamei
Familiile celor două femei decedate în explozia de la UM Sadu nu au primit nici până acum ajutoarele financiare promise de stat, în urmă cu aproximativ şapte luni. Situaţia lor materială este cu atât mai dificilă cu cât se apropie începerea anului şcolar, iar întreţinerea copiilor devine mult mai costisitoare. Oamenii sunt dispuşi să intre în greva foamei pentru a nu mai fi ignoraţi de către guvernanţi. La insistenţele autorităţile locale se pare că dosarele care privesc despăgubirile celor două familii urmează să fie aprobate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
Ajutoarele financiare promise rudelor celor două femei decedate la începutul lunii februarie nu au fost acordate nici până în prezent. Oamenii sunt disperaţi întrucât se apropie începerea anului şcolar, iar copiii nu şi-au primit nici măcar pensiile de urmaşi. “Sunt dispus să intru în greva foamei pentru a fi luat în seamă de către guvernanţi. Este singura soluţie pentru a atrage atenţia. De la Guvern ni s-a promis acelaşi pachet de măsuri ca cel luat în cazul familiilor minerilor decedaţi. Pe lângă ajutoarele financiare erau vizate şi burse pentru copii. Cu toate acestea nici până în prezent, nu au venit nici pensiile de urmaşi deşi toate documentele au fost depuse până la data de 20 februarie. O ducem foarte greu şi nimeni nu te întreabă ce faci sau cum te descurci cu banii. Toată lumea ne spune doar că aşa e viaţa. Am vorbit la telefon şi cu domnul Ariton. Mi-a promis că ne ajuta şi că mă va suna dumnealui, însă până acum nu s-a întâmplat nimic din promisiuni”, a declarat Marius Andriţoiu, soţul tinerei Diana Andriţoiu, decedată în explozia de la UM Sadu.
“Durerea mare de abia acum ne apasă”
Marius Andriţoiu spune că greul de abia acum începe întrucât resimte mult mai mult lipsa soţiei sale. “Durerea mare de abia acum ne apasă. Am doi copii, elevi în clasa a IX-a şi respectivi a X-a. Este foarte greu să-i întreţii cu un singur salariu de 8-9 milioane de lei vechi. Începe şcoala şi sunt cheltuieli mari de făcut. Copiii noştri erau obişnuiţi cu un anumit trai, acum le este foarte greu să se înveţe cu lipsurile. Nimeni nu-şi dă seama prin ce trecem. Indiferent ce sumă de bani ne va da statul este binevenită”, a mai precizat Marius Andriţoiu.
Dosarele pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern
Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj, a fost asigurat, ieri dimineaţă, de către secretarul de stat al Ministerul Muncii de faptul că dosarele privind despăgubirile familiilor victimelor exploziei vor fi aprobate în şedinţa Guvernului, de săptămâna viitoare. “Am luat legătura telefonic cu domnul secretar de stat Ivăşchescu şi mi-a promis că, în urma discuţiei pe care o va avea cu domnul ministru Lăzăroiu, va pune pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, de săptămâna viitoare, aprobarea dosarelor care privesc despăgubiri pentru cele două familii ale victimelor tragicului accident de la UM Sadu”, a declarat Marcel Romanescu. De asemenea, a mai precizat că ştie situaţia disperată în care se află cele două familii. “Cunosc situaţia în care se află familiile celor două femei decedate întrucât rudelor lor au venit în audienţă la mine de vreo trei ori. Situaţia este cu atât mai disperată cu cât se apropie începerea noului an şcolar şi trebuie cumpărate haine şi rechizite pentru copii”, a mai precizat Marcel Romanescu.
SPERANŢE
La rândul său, şefa Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj, Gina Podaru, spune că nu spun probleme în ceea ce priveşte documentaţia depusă în vederea acordării sprijinului financiar.