Reguli mai stricte în prefectură decât la biserică. Fusta până la genunchi, interzisă!
Ordinul pe care l-a dat prefectul Ciprian Florescu cu privire la ținuta „decentă” pe care trebuie să o aibă o persoană care intră la una din instituțiile ce funcționează în Palatul Administrativ a intrat luni în vigoare. Nimeni nu a definit însă termenul respectiv, săptămâna trecută prefectul făcând trimitere la DEX pentru cei curioși. La fel a procedat luni și subprefectul, numai că, la poartă, agenții nu stau cu dicționarul lângă ei și, ca urmare, cine a venit cu rochia până deasupra genunchiului nu a putut intra decât dacă lucra la Prefectură sau Consiliul Județean.
Aprobarea de la „talibani” s-a dat greu și cu multe insistențe. Angajatele din Palatul Administrativ nu au avut nicio problemă în a ajunge la birouri dacă au purtat rochii sau fuste considerate „mini”, lucru absolut normal într-o țară liberă. Într-un județ în care este însă în vigoare un astfel de ordin, probleme au avut în special femeile care s-au riscat când au plecat de acasă cu o ținută „indecentă”.
„Scrie undeva care e lungimea fustei?”
O gorjeancă măritată în Italia cu un medic chirurg a venit la Târgu Jiu pentru o apostilă, dar ca să ajungă în biroul de la Prefectură unde trebuia să rezolve problema respectivă a trebuit mai întâi să ducă muncă de lămurire cu agentul de la intrare. Femeia a venit mai întâi la poarta A, de unde un jandarm a îndrumat-o către poarta B. După un ocol al clădirii pe exterior, gorjeanca a ajuns și la poarta B, agentul de pază comunicându-i din prima, înainte de a-i spune „bună ziua”, că nu are o ținută decentă. „Cât de lungă să fi fost rochia de pe mine? Nu e decentă? Dar ce, e biserică aici? Eu nu am haine mai lungi acasă, suntem într-un județ sărac și mă îmbrac de la second hand. Scrie undeva care e lungimea fustei? Nu vă supărați, dar nu am bani să-mi cumpăr alta. E o aberație că nu poți intra într-o instituție a statului și îmi pare rău că premierul acestei țări nu vede ce se întâmplă aici. Eu cred că lungimea vestimentației mele este decentă. Eu acasă nu am haine mai lungi pentru perioada de vară”, a spus femeia, care a menționat că pe niciunde pe unde a fost în lume nu a avut astfel de probleme.
Talibanii și DEX-ul!
Nu ajunsese până acum la „talibanii” de la Gorj, în cele din urmă ea reușind intre în Prefectură. După lungi discuții a fost preluată de o funcționară care, probabil, între timp, îi putea și rezolva problema. Ordinul dat de „talibanul” șef Ciprian Florescu a intrat în vigoare fără ca reprezentantul Guvernului să fie în instituție și să primească „felicitările” ce i-au fost transmise cu această ocazie. Ziariștii au fost informați că este plecat în concediu, ca și purtătoarea de cuvânt, în timp ce alte surse au spus că ar participa la niște cursuri de instruire, deși prefectul pare destul de instruit și, teoretic, nu i-ar mai trebui și alte cursuri pentru că cine știe cu ce idei mai vine acasă. L-a lăsat în locul său pe subprefectul Sorin Arjoca, și el convins de utilitatea ordinului pe care l-a contrasemnat săptămâna trecută, când tocmai a revenit din concediu.
Întrebat totuși ce înțeleg reprezentanții Prefecturii prin „ținută decentă”, Arjoca a dat un răspuns similar cu cel formulat de Florescu săptămâna trecută. El a făcut trimitere la Dicționarul Explicativ al limbii române, recunoscând însă că agenții de pază nu stau cu DEX-ul lângă ei. „Probabil o să-i solicităm să îl studieze mai atent”, a spus „subtalibanul” Sorin Arjoca.
DEX reține doar termenul de „decent” în definițiile sale, nu și pe cel de „ținută decentă”, care creează atâtea discuții. „Politicos, pudic, rușinos, sfios” - așa explică dicționarul termenul de „decent” de parcă ar vorbi de comportamentul pe care trebuie să îl aibă mai-marii zilei în fața „zdrențăroșilor” care le trec pragul cu diverse probleme.