Raport DSP: Gorjenii beau apă nepotabilă
Direcţia de Sănătate Publică Gorj a autorizat doar 35 de instalaţii de alimentare cu apă din cele 72 verificate, arată un raport al instituţiei. Primarii gorjeni spun însă că au luat măsurile necesare pentru îmbunătăţirea calităţii apei pe care o consumă cetăţenii.
Potrivit raportului DSP Gorj, patru instalaţii au primit notificare de respingere a autorizaţiei sanitare de funcţionare, pentru neconformităţi calitative la parametrul amoniu. Este vorba despre alimentările cu apă din Drăguţești - Tîlvești, Turcinești, Bustuchin - Peste Apă și Bengești Ciocadia. „La Tîlvești avem un proiect de 3,3 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării. Oamenii au probleme cu apa de mulţi ani, mirosea foarte mult. Mă bucur că s-a respins, deoarece cu asta am mers de ne-au dat acei bani. Am semnat contractul, urmează licitaţia și cel târziu în primăvara anului viitor oamenii vor beneficia de apă ca la carte, care să îndeplinească toate normele. A fost o muncă colosală”, a declarat Ion Popescu, primarul comunei Drăguţești.
În alte localităţi s-a constatat dezinfecţia necorespunzătoare a apei cu substanţă clorigenă. Este vorba de instalaţiile de apă Bărbătești, Tismana, Mușetești, Stejari, Crușeţ - Maiag, Crușeţ - Văluţa, Alimpești, Scoarţa- Copăcioasa, Runcu, Cîlnic, Drăguţești - Iași, Cîrbești, Drăguţești - Tîlvești, Săulești, Turburea, Hurezani, Telești, Logrești - Ga2, Bustuchin- Zevelceşti, Baia de Fier - Rânca, Baia de Fier, Novaci – Rânca, Padeş, Schela - Arsuri, Schela - Sîmbotin.
La instalaţiile de apă Godinești, Mătăsari și Bengești Ciocadia s-a înregistrat, potrivit DSP Gorj, „neconformitatea chimică prin parametrul turbiditate, operatorul neasigurând tratarea corespunzătoare a apei provenite din sursa de suprafaţă”.
Nitriţi în apa de la Turcinești
Potrivit DSP Gorj, la instalaţiile de apă Stoina, Glogova, Turceni, Văgiulești, Bengești Ciocadia, Albeni, Urdari, Stănești, Târgu Jiu - Preajba, Ionești, Bustuchin - Zevelcești, Ţicleni, Logrești – GA2, Drăgutești- Tîlvești, Turcinești, Aninoasa, Turburea, Dănciulești, Crasna - Dumbrăveni, Bustuchin - Peste Apă, Rovinari și Dănești s-au înregistrat depășiri pentru parametrul amoniu (provenienţă telurică), iar la instalaţia de apă Turcinești s-a înregistrat depășirea limitei maxime și pentru parametrul chimic nitriţi.
„La sistemul la care a ieșit amoniul mai mare nu se făcuse decât recepţia la terminarea lucrărilor. Nu era instalaţia de clorinare montată la acel foraj. După ce am achiziţionat și am montat staţia cu hipoclorit de sodiu, asigurând dozajul corespunzător, s-a redus concentraţia de amoniu. Între timp, noi am luat măsuri. Săptămâna viitoare vor veni cei de la DSP să preleveze probe și vom vedea rezultatul. Dacă cumva va fi nevoie, vom interveni la captare cu staţie de tratare”, a explicat Marcel Bâzu, viceprimarul comunei Dănești.