Protest în carierele miniere. Lista de revendicări!

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au continuat protestul început vineri seara la Cariera Jilț Nord și care s-a extins sâmbătă la Jilț Sud și apoi la Roșiuța. Cei intrați duminică dimineața în schimbul I li s-au alăturat și stau cu toții în sălile de apel.

Minerii de la Cariera Roșiuța au afișat și o listă de revendicări. Acestea sunt: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Fiecare dintre aceste revendicări vine dintr-o realitate a modului în care sunt nevoiți minerii să muncească. Nu ne puține ori, presa a scris despre minerii nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos, până la utilaj, prin noroaie care ajungeau la nivelul cizmei. Faptul că fiecare salariat face munca a doi oameni rezultă dintr-un document al Ministerul Energiei, care estima un deficit de 4.000 de oameni pe zona de producție. „În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariaţi în activitatea aferentă sectorului minier şi de circa 1.100 salariaţi în activitatea aferentă domeniului energetic”, se arată în documentul citat.

În ceea ce privește salariile, acestea au crescut puțin anul trecut, dar după câțiva ani de stagnare și de pierdere a unor drepturi. Pe fondul creșterii salariilor în sistemul bugetar, un miner care lucrează în condiți grele a ajuns să câștige cât femeia de serviciu de la Consiliul Județean sau cât un portar.

De asemenea, minerilor li s-a interzis, prin dispoziție scrisă, să mai filmeze și să fotografieze condițiile în care muncesc.

Media de vârstă în CE Oltenia este de aproape 50 de ani, iar zilnic 400-500 de oameni sunt în concediu medical, compania având 13.000 de angajați.

Galerie foto


Vizualizări: 11,021

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: