Propunerea CEO: Concedierea pensionabililor până la sfârşitul lui 2019
Administraţia CE Oltenia vrea să disponibilizeze minerii și energeticienii care sunt pensionabili până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2019. Sindicatele nu au fost de acord cu propunerea administraţiei, ci doar cu cei pensionabili până în luna iulie 2018, atunci fiind termenul pentru care produce efecte legea care permite angajatorilor acordarea de venit de completare salariaţilor concediaţi. În schimb, liderii sindicali insistă pentru concedierea celor care au mai luat salarii compensatorii în trecut şi a celor care au fost angajați după disponibilizările din vara lui 2015. Mai mult, aceștia au cerut directorilor CE Oltenia să le prezinte planul lor în ceea ce privește compania pentru perioada 2016-2020. Cum nu s-au înțeles la ședința de miercuri, o nouă întâlnire administraţie-sindicate pe seama disponibilizărilor va avea loc vineri, 8 aprilie.
Sindicatele și administrația CE Oltenia s-au întrunit miercuri într-o nouă rundă de negocieri pe seama disponibilizărilor care vor avea loc din rândul minerilor și energeticienilor. Sindicaliștilor le-a fost prezentat un proiect de act adițional în acest sens, care nu a fost agreat de aceștia. Directorul general al CE Oltenia a lipsit de la această ședință. "Nefiind directorul general și comisia completă, nu s-a luat nicio decizie. S-au prezentat anumite date, adică cei care îndeplinesc condiții de pensionare, cei care au fost angajați în ultimii trei ani, categoriile de salariați pe limite de vârstă în companie, date pe care le-am cerut marți, ni s-a prezentat un proiect de act adițional prin care dumnealor au spus criteriile pe care ar vrea să se bazeze această restructurare, criterii cu care nu am fost în totalitate, în sensul că ei au avansat până a 31.12.2019, noi nu suntem de acord cu mai mult de 2 ani, până în iulie 2018. Am cerut în plus acele criterii cu cei care au luat ordonanța din sistem și au revenit după aceea, fără să aibă la bază terenuri sau decese în familie, care sunt excepții la ce am cerut noi și ultimii veniți, primii plecați", a declarat Constantin Mitrescu, prim-vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME).
Și sindicaliștii au făcut propuneri pentru viitorii disponibilizați. "Aș putea să amintesc o chestiune, care a fost propunerea mea personală. Să nu mai fie trecute doar salariile compensatorii din partea angajatorului, să fie un pachet mai complex care să fie acordat salariaţilor pe lângă plățile compensatorii sau ajutorul de șomaj. Să formuleze angajatorul un pachet de protecție socială", a spus Nelu Roșca, vicepreședinte al FNME.
Vor să vadă planul de restructurare pe 4 ani
Sindicaliştii au cerut ca la ședința care va avea loc vineri să le fie prezentat mult trâmbiţatul planul de restructurare. "A fost o ședință la fel de tensionată, având în vedere că dânșii au venit cu un proiect de act adițional, cu niște criterii care s-au citit în plen. Nu s-a avizat nimic de nicio federație, am mai adus și noi completări la aceste criterii. Principala cerință a noastră este prezentarea pentru următoarea ședință, adică vineri, a întregii strategii, a întregului program de restructurare și eficientizare pe 4 ani, cum s-a depus la minister. Principala problemă este, dacă ei vin să ne prezinte acest program de restructurare-eficientizare pe 4 ani, ar fi foarte bine pentru că atunci se vede adevărul pe 4 ani ce se întâmplă cu această companie energetică. Ni s-a promis că ni se va prezenta acest program. Știți bine că ei au prezentat doar pe anul acesta ce vor să facă", a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele Federației Univers.
2000 de disponibilizări prinse în bugetul pe 2016
Directorii din CE Oltenia le-au prezentat încă de marți, 5 aprilie, sindicaliștilor un proiect de buget de venituri și cheltuieli pe 2016, însă sindicaliștii au vorbit abia miercuri despre ce conţine acesta. "Ni s-a prezentat de marți bugetul. Unii colegi au semnat acea declaraţie de confidenţialitate, unii n-au semnat dar s-a prezent cu toate că n-au vrut, au spus că bugetul nu este avizat la minister, nu este public. Bugetul pe anul acesta, în totalitatea lui, ni se pare bunicel, adică este același câștig ca anul trecut, 3500 pe medie. Eu sunt angajat la sindicat, ei au adus la cunoştinţă că nu se poate publica acest buget, nu s-a publicat, dar noi trebuie să știm pentru că acolo sunt niște facilități ale salariaților, ale membrilor noștri de sindicat. Este un proiect de buget. Pe acest buget sunt plăți compensatorii pentru 2000 de oameni. Ei stăruie cu acea cifră de 2000 de oameni", a explicat sindicalistul Adrian Marciuc.