Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Primăriţa din Stoina, lăsată fără serviciu

Un dosar de care probabil mulţi dintre votanţii din Stoina ai Ioanei Buşe nici nu îl mai ţin minte a primit vinerea trecută decizia definitivă din partea judecătorilor, o decizie care o obligă pe primăriţă să părăsească funcţia după ce a fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă total opusă celei exprimate anul trecut de magistraţii de la Tribunalul Gorj, care au dispus atunci achitarea tuturor celor patru inculpaţi din dosar. Pe lângă primăriţă a mai fost judecat un inspector din subordinea acesteia, precum şi doi craioveni, soţ şi soţie, care au luat în arendă nişte terenuri şi au încasat subvenţii de la APIA pentru suprafeţe mult mai mari decât cele pe care le aveau.

Curtea de Apel a transformat radical sentinţa Tribunalului Gorj şi a dispus condamnarea inculpaţilor, semn că în dosar au existat probe care la Târgu Jiu nu au fost observate. „Înlătură dispoziţiile privind achitarea inculpatei Buşe Ioana. (…) Dispune condamnarea inculpatei Buşe Ioana la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. (…) Dispune condamnarea inculpatei la pedeapsa de 3 luni închisoare. (…) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatei, urmând ca aceasta să execute pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin 1 lit. a teza a II a, lit. b şi lit. c (interzicerea dreptului de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii). (…). Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni”, se arată în decizia care este definitivă.

Bună de plată

Pe parcursul termenului de încercare, primăriţa trebuie să anunţe orice schimbare de domiciliu sau orice plecare de acasă mai mare de 8 zile. Ea trebuie să justifice inclusiv schimbarea locului de muncă, sursele de existenţă pe care le are şi, în plus, alături de ceilalţi inculpaţi din dosar, mai este pusă să plătească şi prejudiciul creat APIA prin subvenţiile acordate ilegal în baza adeverinţelor eliberate de ea. „Obligă în solidar inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin, Pîrvan Iulia, Gorun Ion şi Buşe Ioana, la plata sumei de 107.245,46 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal”, a decis instanţa, care i-a mai obligat pe inculpaţi să suporte şi câte 2000 de lei cheltuieli judiciare către statul român.

Pedepsele şi faptele

O pedeapsă similară cu cea a primăriţei a fost dispusă şi pentru subordonatul acesteia, Ion Gorun, în timp ce pentru Sorin Florentin Pîrvan pedeapsa de 2 ani şi 8 luni a fost înlocuită cu un termen de supraveghere de 5 ani şi 8 luni. El trebuie să fie permanent la dispoziţia autorităţilor în acest interval de timp, la fel ca şi soţia sa, Iulia Pîrvan, care a fost condamnată la 2 ani închisoare, cu un termen de supraveghere de 4 ani. „În perioada 2012-2013, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin, în calitate de administrator şi ulterior asociat unic al S.C. Patrick Florian S.R.L. şi Pîrvan Iulia, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, au depus la dosarele aferente anilor 2012 şi 2013, mai multe acte şi declaraţii false, prin care au obţinut subvenţii de la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Gorj. În aceeaşi perioadă, pentru a putea obţine sumele respective de bani, inculpaţii Pîrvan Sorin Florentin şi Pîrvan Iulia au falsificat 26 de contracte de arendă, menţionând sau adăugând în fals suprafeţe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deţinătorii de terenuri. Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin i-a determinat pe inculpaţii Buşe Ioana, primar al comunei Stoina şi Gorun Ion, inspector cu atribuţii privind registrul agricol în cadrul Primăriei Stoina, să întocmească şi să semneze în fals, cele două adeverinţe aferente campaniilor 2012 şi 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafaţa agricolă deţinută în arendă de către S.C. Patrick Florian S.R.L. pe raza comunei Stoina”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

Vizualizări: 4,493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: