Primar din Gorj, revoltat din cauza urșilor: „O bătaie de joc. I-au relocat din Sinaia în Baia de Fier, Polovragi, Rânca!”

Urșii au băgat în sperieți localnicii din mai multe comune din Gorj. Ultimele apeluri la 112 au venit din Baia de Fier, Alimpești, Polovragi, Albeni sau Prigoria. Asta înseamnă că animalele sălbatice nu-și mai fac veacul doar în păduri, ci au coborât și înspre zona de sud a județului, spre câmpie. Potrivit unor surse, șapte urși au fost relocați din Sinaia și din Bușteni în zona Baia de Fier - Polovragi - Rânca.

În Baia de Fier, spun localnicii, primesc câte un mesaj Ro-Alert aproape la două, trei seri. Urșii sunt văzuți pe ulițe ori în grădini, iar localnicii anunță autoritățile și jandarmii. „Problema nu e singulară. Nu e un singur urs, sunt mai mulți. Au fost filmați de oameni ba în grădini, ba pe ulițe. Intră în gospodării, în casele oamenilor. Trebuie făcut ceva pentru că oamenilor le este teamă. Nu am mai avut astfel de probleme”, spune primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu. 

Ultimii urși, spun oamenii din comună, au mai coborât din păduri tocmai acum patru decenii. „Acum 40 de ani a mai venit un urs din pădure, dar nu să facă stricăciuni. A venit la struguri. Ăștia de acum vin aproape la două seri pe ulițe. Latră câinii la ei de mama focului, facem și noi zgomot, dar nu se sperie, a spus o localnică. „Ne este teamă. Au intrat în vie, au mâncat strugurii, au rupt pomi fructiferi, au omorât și o capră. Sunt obișnuiți cu oamenii și nu se mai sperie. Dar sunt imprevizibili. Noi nu vrem să fie împușcați, dar să fie duși în pădure, să stea în mediul lor, în siguranță”, a mai spus o altă localnică.

Primarul e revoltat și spune că nu are prea multe soluții. „Dacă îţi intră pe proprietate, cum a fost cazul la noi, să-ş împuşti. Legea vânătorii nu îţi dă voie să tragi cu arma noaptea, iar ca să împuşti un urs trebuie să tragi cu glonţ, cu proiectil unic, ce înseamnă să tragi cu o carabină, glonţul poate să ajungă şi până la doi kilometri. Adică ce facem, ne omorâm între noi? Suntem în noaptea minţii. Relocăm urşii de la Sinaia şi Buşteni, zonă turistică, în altă turistică, Baia de Fier, Polovragi, Novaci, Rânca”, a spus Dumitru Turbăceanu. 

Directorul Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc, a declarat că urșii au coborât și spre sudul județului, aproape de câmpie. „Deja au început să producă pagube. Mă refer la atacurile produse la cabanele turiştilor din zona Rânca, la coborârea lor mai jos, spre Albeni, Prigoria, partea de sud, aproape de câmpie. Vin la ghene, la tomberoane, mănâncă ce găsesc acolo şi fiind obişnuite cu oamenii, coboară foarte mult şi pot să pună în pericol şi viaţa oamenilor”, a spus Cârstoc.

Vizualizări: 5,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: