Povestea cățelului din Gorj antrenat să devină salvator

Un cățel din rasa Border Collie e antrenat să devină salvator cu brevet. Are doar două luni, dar nu e devreme să înceapă pregătirea. Primele antrenamente serioase vor fi în Făgăraș, unde va fi organizată școala pentru câinii care vor salva persoane îngropate în zăpadă.

Carlos Tașcău e cel care îl are acum în grijă pe Thor. E un Border Collie de doar două luni, dar care învață deja primele reguli ca să devină un salvator de bază în echipa celor de la Salvamont Gorj.

“Vor fi mai multe evaluări ale corpului de conductori ale unităţilor canine şi când a făcut un an, în 2025, luna martie, va fi şcoala de unităţi canine, în Făgăraş, de căutare în avalanşă şi, în sezonul de vară, va fi pregătirea de căutare de suprafaţă”, a spus Carlos Tașcău, într-un interviu la Antena 1.

Un câine e esenţial într-o misiune de salvare din avalanşă. Poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Nu are nevoie de mai mult de un sfert de oră să cerceteze o suprafaţă de două hectare.

“Ne ajută foarte mult pentru a restrânge aria de căutare. Mirosul lui e mult mai dezvoltat, simţurile mult mai dezvoltate. La o căutare în avalanşă, o suprafaţă de aproximativ două hectare, o echipă de 10-15 oameni are nevoie de multe ore. În funcţie de vreme, pot să ajungă la cel puţin 10 ore să caute în suprafaţa nrespectivă. Un câine – 10,15 minute îţi poate confirma dacă e o victimă sau nu în suprafaţa respectivă. Trebuie să meargă cu maşina, cu elicopterul în anumite situaţii şi toate chestiile astea se învaţă pas cu pas”, a mai spus Carlos Tașcău.

Salvamont Gorj are deja un câine care participă la misiuni reale. Îl cheamă Bruno și are patru ani.

Vizualizări: 1,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: