Peptan (SMEO): Dorm pe rogojini de când am intrat în greva foamei
Sindicalistul Gheorghe Peptan de la SMEO este deja de cinci zile în greva foamei în fața sediului Guvernului. Liderul sindical susţine că vrea să obțină, printre altele, reducerea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni. Bărbatul spune că mai rezistă, deși a avut probleme medicale la începutul protestului. Totuși, s-a arătat nemulțumit de modul în care a fost tratat de autoritățile din București.
Reporter: Ce v-a determinat să intrați în greva foamei?
Gheorghe Peptan: Suntem 14 oameni în greva foamei aici, șapte din Gorj. Doar eu sunt de la CEO. Protestez pentru reducerea vârstei de pensionare în minerit și energie. Am băgat toate revendicările astea la Guvern, și la Senat. Mai vreau să renunțe ministrul Muncii la mărirea vârstei de pensionare la bărbați și la femei. Cer acordarea de fonduri suplimentare de la Guvern pentru asigurarea alimentației de protecție în CEO, vouchere de vacanță și pentru salariații din Complexul Energetic Oltenia, cele 9 milioane de euro care s-au strecurat prin degete, iar echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu e aproape de faliment.
Rep.: Sunteți deja de la începutul acestei săptămâni în greva foamei. V-a chemat cineva de la Guvern la discuții?
G.P.: Singurele discuții le-am avut cu consilierii, însă nu suntem mulțumiți, vrem cu miniștrii de resort ca să încheiem un protocol. Au fost consilierii premierului și ai ministrului Muncii. Vineri voi fi cu siguranță la doamna ministru de Interne, doamna Dan. Va purta discuții cu mine că e foarte interesantă, cu jafurile din Complexul Energetic Oltenia. Vreau să vă spun că am avut un tratament neortodox din partea primăriei generale a Capitalei. Dormim pe rogojini și cartoane pe bitumul din piață. Asistență medicală numai dacă sunăm la 112 vine o dată pe zi. Nimic nu ni se asigură. Avem niște umbrele și le folosim pe caniculă. Mai este o femeie de 80 de ani de la Turceni cu probleme pe legea fondului funciar, o doamnă tot de acolo de 73 de ani, care a venit miercuri.
Rep.: Cum vă simțiți după atâtea zile de înfometare?
G.P.: Luni seara am avut probleme, am avu un blocaj renal. Au intervenit de la Spitalul Floreasca. Luni noapte am dormit în spital, am fost la tratament. Și acum un doctor de acolo îmi face tratament aici. Mai rezist, cel puțin până de Sfânta Maria.
Rep.: V-a contactat vreun coleg de la CE Oltenia?
G.P.: Băieții îmi trimit mesaje, mă sună, spun că sunt solidari cu mine. M-a sunat și domnul Căldărușe, Bârsanu, majoritatea de la SMEO. M-au încurajat și s-au declarat solidari cu mine la acțiunea de protest.