Păstura de stup este un antibiotic natural
Păstura este polenul procesat și stocat în celulele fagurelui, cu un adaos de diverse enzime și miere, unde suferă procese de fermentare. Păstura este o sursă bogată de vitamine, elemente anorganice și aminoacizi care o transformă într-un antibiotic natural.
Păstura a fost denumită în timpurile străvechi „fântâna tinereții” și „ambrozia zeilor”. Hipocrate, părintele medicinei moderne a prescris păstura datorită calităților sale, fiind unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare cunoscute de om. Păstura este compusă din: carbohidrați – 55%, proteine – 35%, minerale și vitamine – 3%, acizi grași – 2% și alți diverși compuși, cum ar fi acidul decanoic, acizi nucleici, vitaminele B și C, acid pantotenic, biopterin.
Culoarea păsturii are o mare importanță, deoarece constituie un indicator de prospețime. Păstura proaspătă este deschisă la culoare iar textura este de gelatină sau pastă, care în timp devine o masă solidă. Este caracterizată de un miros ușor amărui și aromă acidă, datorată PH-ului scăzut (3,5 – 4,5).
Iată care sunt principalele beneficii ale păsturii de stup: îmbunătățește sistemul imunitar datorită proprietăților antioxidante; îmbunătățește aportul de oxigen și crește performanța (indicate pentru cei care practică atletismul); accelerează procesele de recuperare; remediu împotriva artritei reumatoide, datorită conținutului de acid decanoic și pantotenic; este utilizată în pediatrie, în special în cazul copiilor născuți prematur, a copiilor cu vârsta până la 7 ani, precum și copiilor care au anemie, pneumonie și infecții bacteriene; conținutul ridicat de acid - colina (1,2 mg/gr) al păsturii ajută la scăderea tensiunii arteriale; îmbunătățește starea generală și chiar provoacă un sentiment de euforie, ajută la îmbunătățirea forței mentale și corporale; deține atribute antiseptice și germicide; se aplică în tratamentul insuficienței renale cronice; are efecte benefice asupra anumitor tipuri de piele; ajută la combaterea Lupus eritematos, eritem (roșeață) la nivelul feței și alte condiții care afectează starea de sănătate a pielii.
Doza zilnică de păstură recomandată este de 120, 180 mg, până la 500mg, în cazuri excepționale ajungând la un gram. În cazul copiilor mici, doza nu ar trebui să depășească 100 mg.