Pandurii aşteaptă degeaba banii de la Consiliul Judeţean Gorj

Echipa de fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu aşteaptă degeaba cei 500.000 de lei de la Consiliul Judeţean Gorj. Chiar dacă suma a fost prinsă în buget, banii nu vor ajunge la Pandurii. Preşedintele Cosmin Popescu a explicat că din acest an este o nouă lege pentru finanţarea activităţii cultural-sportive şi că banii pot fi alocaţi în anumite condiţii. Principalul creditor de la Pandurii, Marin Condescu, spune că asociaţii clubului ar trebui să achite cotizaţia stabilită prin acordul de finanţare din aprilie.

Marin Condescu a prezentat un acord de finanţare semnat de toţi asociaţii, prin care Consiliul Judeţean s-a angajat că va contribui în acest an cu 500.000 de lei, Consiliul Local Târgu Jiu cu 300.000 de lei, Artego cu 3 milioane, USMO cu 300.000 de lei, iar Complexul Energetic Oltenia a precizat că situaţia financiară nu-i permite să finanţeze sportul. Acordul a fost semnat într-o perioadă în care Pandurii avea nevoie să demonstreze capacitatea financiară în vederea licenţierii. Între timp însă Pandurii a retrogradat în liga secundă, nici acolo nu a făcut o figură frumoasă, astfel că asociatul Artego a decis să se retragă.

Supărarea lui Condescu

Condescu susţine că doar Artego a dat o foarte mică parte din suma promisă şi că el a dat o parte din bani în contul sindicatelor miniere. Statutul Pandurii prevede că un asociat care nu plăteşte cotizaţia timp de trei luni poate fi exclus, numai că toţi sunt în aceeaşi situaţie şi ar trebui să se excludă unii pe alţii. Sau, cineva să ceară în instanţă acest lucru.

Supărarea cea mai mare a lui Marin Condescu pare să se îndrepte spre preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „A semnat acordul de finanţare în aprilie, iar în luna mai Consiliul Judeţean a dat acel regulament de alocare a banilor. Nu poate fi aplicat retroactiv. Consiliul Judeţean Gorj, ca şi ceilalţi membri asociaţi, ar trebui să plătească o cotizaţie în baza ordonanţei 26 privind asociaţiile şi fundaţiile, nu cum fac ei în baza Legii 215 a administraţiei locale”, a spus Condescu.

Nu-i lasă Curtea de Conturi!

Preşedintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a spus că a avut discuţii cu specialişti de la Curtea de Conturi, care i-au spus în ce condiţii poate finanţa activitatea sportivă: „Din acest an avem posibilitatea de a acorda în limita a 5% din buget bani pentru asociaţii de drept public care susţin activităţi culturale şi sportive. Legea nu face distincţie între asociaţiile la care suntem membri fondatori şi alte cluburi. Practic noi trebuie să alocăm banii în baza unui regulament, toţi cei interesaţi să obţină finanţare anul viitor o să vină cu solicitări la noi şi cu proiecte, iar noi vom stabili criteriile de selecţie. Cei de la Timiş au dat finanţări fără a respecta această procedură, iar Curtea de Conturi a imputat banii”.

Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara sunt asociaţi la cinci cluburi sportive de fotbal, handbal, baschet, rugby şi caiac. Curtea de Conturi le-a înştiinţat în această vară că asocierea este ilegală, calculând un prejudiciu din 2010 încoace de 17 milioane de lei. Raportul Curţii de Conturi a fost contestat în instanţă.

Marin Condescu susţine însă că finanţarea echipelor de copii şi juniori a fost asumată de Consiliul Judeţean. „Activitatea a fost finanţată de club, pentru că nu puteam scoate echipele din competiţii. Noi cerem ca măcar acum, în al 12-lea ceas, să fie daţi cei 500.000 de lei, iar banii să meargă la Finanţe, pentru a scoate de sub sechestru terenul sintetic. Dacă ei găsesc modalitatea de a da banii, vom convoca o extraordinară a creditorilor ca să fie de acord ca banii să meargă direct la Finanţe”, a spus Condescu.

Răspunsul lui Cosmin Popescu a fost însă clar, pentru acest an nu se mai poate face nimic, iar anul viitor va fi o competiţie între cluburile care au nevoie de finanţare.

Vizualizări: 1,379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: