Pădurea de la Seciuri a luat-o la vale. Autorităţile, cu ochii spre CEO!
O nouă alunecare de teren s-a produs la fosta carieră Seciurile a CE Oltenia. Circa două hectare de pădure s-au prăpădit în groapa rămasă după excavarea cărbunelui. Este vorba de reactivarea unei vechi alunecări, în urma ploilor de la începutul acestei luni. Administraţia locală a solicitat mereu celor de la CE Oltenia să excaveze alt perimetru şi sterilul să fie depozitat în groapă. Numai că totul s-a rezumat la discuţii. „Tot insist pe varianta aceasta. Până la urmă, îi va forţa natura să o pună în aplicare”, a declarat primarul din Roşia de Amaradia.
Pădurea din perimetrul fostei cariere Seciurile a început să se surpe încă de acum 2 ani. Circa 20 hectare au fost distruse atunci, asta pentru că zona nu a fost nivelată şi redată în circuitul economic. „S-a făcut o diferenţă de nivel de vreo 30-50 metri. Şi e normal, când plouă mai ajunge în prăpastie câte o bucată din pădurea aceea amplasată deasupra alunecării. Acum, cu ploile, s-au mai desprins vreo 2 hectare de pădure şi au picat în groapa rămasă în urma excavării mineritului”, a declarat primarul Liviu Cotojman.
Groapa este situată undeva la graniţa dintre satele Seciurile şi Ruget. Conform autorităţilor locale, în situaţia în care nu se va interveni pentru umplerea gropii, pădurea nu va fi stabilă, iar alunecarea ar putea afecta staţia de apă de la Ruget, aflată la vreo 350 de metri. Pădurea este deţinută de localnici, dar şi de Ocolul Silvic, dar încă nu este retrocedată.
„Tot timpul am spus să aducă steril din Stejaru, acolo unde rezerva de cărbune este la suprafaţă, pe benzile actuale, care sunt funcţionale, şi să astupe groapa rămasă în urma excavării. Soluţia asta este, să redeschidă acolo, iar zăcământul de cărbune îl au la dispoziţie 30 de ani, sunt 30 milioane de metri cubi. Până la urmă, îi va forţa natura să o pună în aplicare. Am discutat recent cu cei de la CEO, problema este cunoscută şi de domnul Boza, trebuie să facă ceva să evităm să mai apară alunecări de genul acesta. Altă soluţie nu există. Au spus că va veni o comisie să inventarieze, pentru că oamenii o să ceară despăgubiri”, a precizat Liviu Cotojman. Potrivit primarului, mulţi cetăţeni sunt dispuşi să accepte drept despăgubire lemnele căzute în prăpastie, cu condiţia ca CEO să le aducă acasă masa lemnoasă. Autorităţile cred că nu este o soluţie bună, pentru că procedurile de scoatere din fondul forestier sunt unele de durată.