Obiecte antice găsite lângă o biserică din Jupâneşti

Detectoriştii gorjeni se mândresc cu o nouă descoperire importantă. Căutătorii de comori au găsit mai multe obiecte vechi pe raza localităţii Jupâneşti. Printre ele, o iconiţă impresionantă, realizată acum mai bine de un secol şi jumătate de către un artizan bijutier din Rusia.

Obiectele vechi au fost găsite duminică, 15 aprilie, de târgujianul Sorin Maria, unul dintre membrii grupului de detectorişti amatori Detecţii Gorj. Este vorba de un inel din argint, posibil medieval, o fibulă de tipologie romană, un inel de bronz, dar şi o iconiţă de argint realizată de un bijutier rus. „Această descoperire este frumoasă prin piese. Nu e extraordinar de valoroasă. Este o piesă din argint, o parte dintr-o icoană. Este realizată de un argintar rus, pe la 1867. Este şi ştanţa pe ea, are şi iniţialele. Nu s-a păstrat partea de lemn, fiind în pământ a putrezit. Dar, este frumoasă, destul de mare. Este un inel foarte frumos din argint, pare antic, unul este rupt, doar o parte din el. Pare bronz, dar s-ar putea să fie şi altceva. Şi o fibulă de bronz frumuşică, tip balama, după cum spun specialiştii. Deci, nu au fost foarte multe, dar au fost frumoase prin partea de iconiţă, care este din argint. Şi ineluşul este foarte frumos, mie mi-a plăcut”, a declarat Sorin Maria.

Obiectele au fost predate Primăriei Jupâneşti. Primarul Petre Guşiţă spune că este prima descoperire din comună de acest gen. „O să le trimit la Cultură, Muzeul Judeţean, să le evalueze, să vadă despre ce este vorba. Sunt într-adevăr vechi, antice, dintr-un sat istoric. Au fost găsite în satul Pârâu Boia, în imediata vecinătate a unei biserici, construită prin 1800. Până în prezent nu au fost găsite astfel de artefacte la noi în comună. Chiar am fost surprins, surprins plăcut, când am văzut luni obiectele. Se vede că sunt vechi, de argint, sunt aproape ca şi neutilizate. Foarte puţin afectate”, a precizat primarul Petre Guşiţă.

Obiectele de vestigiu vor fi expediate în câteva zile la Direcţia de Cultură, care le va transmite mai departe Muzeului Judeţean Gorj.

Sorin Maria este unul dintre detectoriştii care au găsit la sfârşitul lunii noiembrie, în zona Târgu Cărbuneşti, matriţa cu care dacii îşi produceau monedele proprii în urmă cu circa 2000 de ani. Celălalt este Valentin Cîrstea. „Săptămâna aceasta trebuie să ajungă de la Bucureşti doi mari experţi, să examineze matriţa. O să vină şi cu un aparat de datare cu carbon 14. Merge şi pe ceramică şi pe metal”, a precizat Valentin Cîrstea.

Vizualizări: 4,464

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: