O licitaţie contestată, un depozit închis, o carieră minieră blocată!
Cariera Roşia din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu va mai avea unde să depoziteze cărbunele extras din perimetrul de exploatare. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecția Mediului (APM) Gorj au anunţat că vor suspenda activitatea depozitului în zilele următoare, pentru o jumătate de an, pentru că nu a fost mutat în termenele impuse prin ultima notificare transmisă societăţii. În aceste condiţii, compania va trebui să transporte cărbunele la termocentrala Rovinari direct pe bandă sau prin alte mijloace de transport. Compania este abia în faza de licitare a lucrărilor de realizare a noului depozit pentru cariera Roșia.
Complexul Energetic Oltenia trebuia să mute depozitul carierei Roşia încă de la finalul anului 2015, acesta fiind termenul iniţial de conformare stabilit prin autorizaţia de mediu. Termenul nu a fost respectat, iar comisarii de mediu au aplicat în luna februarie o sancţiune de 50.000 lei. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au notificat în luna martie compania că în situaţia în care în două luni nu mută depozitul de cărbune vor suspenda activitatea acestuia pentru şase luni. Şi acest termen a fost depăşit, iar cei de la APM Gorj anunţă că vor suspenda activitatea depozitului, notificarea urmând să fie emisă săptămâna aceasta. "Conform legii Protecţiei Mediului se va proceda la notificarea de suspendare a autorizaţiei de mediu, activitatea fiind suspendată pe o perioadă de 6 luni, perioadă în care operatorul nu va trebui să funcţioneze cu depozitul carierei Roșia. Notificarea de suspendare spune că nu are voie să funcţioneze cu depozitul de cărbune. Atunci operatorul este obligat să caute soluţii alternative. Adică transportul direct în centrală, cu benzi, cu CFR, cu auto, este problema lui să se descurce. Notificarea va fi realizată în cursul săptămânii acesteia și va fi comunicată prin poștă, cu confirmare de primire", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Licitația pentru noul depozit, contestată de trei ori
Compania a demarat o licitaţie pentru contracta o firmă care să realizeze un nou depozit de cărbune pentru cariera Roşia, însă ofertanţii s-au contestat între ei, astfel că procedura este departe de a fi finalizată. "Referitor la amenajarea noului depozit de cărbune de la cariera Roșia, precizăm că pentru atribuirea lucrării a fost publicată invitație de participare în SEAP în noiembrie 2015. Data demarării procedurii a fost condiționată de obținerea autorizației de costruire, întârzierile fiind cauzate de lipsa titlurilor de proprietate pe anumite suprafețe de teren. Au depus oferte 5 operatori ecoomici și au fost formulate 3 contestații. Ultima contestație a fost depusă luna aceasta. Astfel, nu putem avansa un termen de finalizare a acestei investiții", a declarat Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al CE Oltenia.
Vor să respire aer curat
Actualul depozit de cărbune funcţionează în apropierea blocurilor din Rovinari, iar locatarii din zonă au reclamat în ultimii anii poluarea la care sunt expuşi din cauza funcţionării acestuia. "Ne afectează foarte mult, în primul rând e vorba de copii. Acum nu e pornit, dar să vedeți seara când îl pun în funcțiune ce praf și ce zgomot face. Vine valul de praf, în casă nu mai poți să ţii un geam deschis, rufele nici atât să le pui la uscat afară. Și este un praf ciudat, cu un fel de puf, parcă ar fi în continuu scame. Este foarte rău, în momentul în care ai și un copil de crescut, și mizeria, microparticulele. Sunt copii care au avut alergii și au trebuit să plece de aici, din oraș, din cauza prafului. I-au dus la țară", a spus Daniela Badea din Rovinari.
REFLECTOR
După expirarea celor 6 luni în care depozitul de cărbune are suspendată activitatea, compania va trebui să solicite aviz pentru ecologizarea zonei, în caz contrar riscă noi sancţiuni. Mai multe informaţii legate de acest subiect puteţi afla în ediţia de marţi, 7 iunie, a emisiunii Reflector ce va fi difuzată pe Accent Tv, de la orele 18.30.