O carieră din CEO, nominalizată în lista poluanților din Europa
Asociațiile de protecție a mediului nu renunță, iar CE Oltenia este în continuare țintă. Asociația Bankwatch a facilitat nominalizarea proiectului de extindere a Carierei Jilț Nord într-o competiție ce militează pentru reducerea poluării.
Hotărârea de Guvern 960/2015, ce presupune extinderea carierei de cărbune Jilț Nord din județul Gorj și exproprierea a 134 de gospodării din satul Runcurel, a fost nominalizată printre cele mai nocive subvenții pentru combustibilii fosili. Acest proiect va intra în competiția Fossil Fuel Awards, organizată de organizații pentru protecția mediului din Europa. Premiile vor fi decernate în cadrul unei ceremonii organizate în luna mai la Bruxelles. În aceeași categorie mai sunt nominalizate subvenționarea unei termocentrale pe biomasă din Marea Britanie cu emisii la fel de nocive precum cele rezultate din arderea cărbunelui sau menținerea în sistemul energetic a unor termocentrale din Germania care nu funcționează niciodată.
15 milioane pentru exproprieri
Guvernul României a alocat 15 milioane de lei pentru cumpărarea a 341 de hectare de teren pentru extinderea activității la CE Oltenia. Proiectul, văzut de asociații extrem de poluant pentru județ, pentru cetățeni este o modul rin care își pot continua activitatea și pot primi un salariu. Procesul de expropriere se desfășoară cu dificultate, deoarece proprietarii nu sunt mulțumiți de condiții și nu vor să-și dea terenurile.„Scopul Fossil Fuel Awards este să atragă atenția asupra ipocriziei guvernelor europene care au semnat și ratificat Acordul de la Paris[1] dar în același timp acordă ajutoare celor mai mari poluatori. Statele cheltuiesc banii contribuabililor pentru a susține industrii care afectează sănătatea oamenilor și a mediului și blochează tranziția către un sistem energetic curat“, subliniază Bankwatch într-un comunicat de presă.
Organizațiile Bankwatch și Greenpeace au făcut și acțiuni în instanță pentru anularea HG 960/2015.