Nou termen pentru curăţarea cenuşii de la Submaidane
Cele câteva zeci de hectare de teren de pe raza localităţii Submaidane-Turceni şi din Ioneşti peste care s-a revărsat şlamul dens la finele anului trecut vor fi curăţate de CE Oltenia până în luna februarie a anului viitor. Acesta este noul termen dat de administraţia companiei, deşi iniţial se angajase că lucrările de ecologizare vor fi gata la 30 septembrie a.c. Administraţia a explicat printr-un răspuns dat Asociaţiei Banckwach România că nu s-a respectat termenul pentru că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de ecologizare a fost contestată.
Complexul Energetic Oltenia a reuşit contractarea lucrărilor de ecologizare a terenurilor afectate de deversarea de cenuşă amestecată cu apă abia la mijlocul lunii august, adică la mai bine de opt luni de la producerea dezastrului. Conform răspunsului dat de CE Oltenia Asociaţiei Bankwach România, procedura de licitaţie a lucrărilor de ecologizare a fost anulată, reluată şi contestată, abia în data de 19 august reuşind să încheie contractul cu o firmă specializată. Termenul de realizare este de şase luni, adică abia în luna februarie ar trebui să fie gata lucrările, însă cei de la complex au transmis că vor încerca să cureţe terenurile până la sfârşitul anului după care se va proceda la decolmatarea canalului. Reprezentanţii complexului au mai menţionat că „în funcţie de finalizarea completării cu pământ în curţi şi terenuri agricole se va putea lua în discuţie eventualitatea unor noi despăgubiri dacă va fi cazul, în plus faţă de cele deja acordate”.
În ceea ce priveşte poluarea cu cenuşă din depozitele termocentralei, cei de la complex au explicat că au luat măsuri de antispulberare din depozite, fenomenul fiind astfel diminuat. CE Oltenia mai are de decolmatat şi o fântână afectată de dezastrul ecologic ce s-a produs la finalul anului trecut.
Dezastru ecologic
La mijlocul lunii decembrie 2013 în zidul gropii de cenuşă de la Termocentrala Turceni a apărut o fisură şi mii de metri cubi de şlam s-au scurs pe terenurile şi în gospodăriile oamenilor. Dacă la locuinţe s-a intervenit cât de cât, terenurile şi cursurile de apă din zonă încă se mai află sub straturi consistente de cenuşă. CE Oltenia a plătit uzufruct cetăţenilor pentru că au fost privaţi astfel să folosească terenurile în scop agricol. Câteva asociaţii care militează pentru protecţia mediului, dar şi pentru închiderea termocentralelor, aşa cum se întâmplă cu Bankwach România, s-au arătat nemulţumite de modul în care se face curăţarea zonelor afectate, dar şi de întârzierea cu lucrările de ecologizare. În luna septembrie asociaţia a organizat o dezbatere pe această temă, discuţiile purtându-se la o unitate şcolară din Ioneşti. Prezente au fost autorităţile locale din Turceni şi Ioneşti, cetăţenii ale căror locuinţe şi terenuri au fost afectate, dar şi comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj. Reprezentanţii CE Oltenia au lipsit de la această dezbatere, însă au răspuns printr-o adresă prin care au informat referitor la prelungirea termenului de ecologizare a zonelor afectate.