Narcisele sălbatice din Târgu Jiu, protejate și nu prea

Sărbătoarea narciselor nu înseamnă doar petrecere câmpenească, ci și flori rupte deși sunt protejate. În acest an, câmpul de narcise sălbatice a fost distrus în mare parte de petrecăreții care au plecat cu plasele pline cu narcise deși acestea au fost rupte din rezervația naturală, arie protejată. Vina nu e a lor 100%. În zonă, nu există afișe prin care oamenii să fie informați că se află într-o arie protejată și nu au voie să rupă florile.

 

Nici în acest an, miile de oameni care au petrecut în poiana narciselor n-au plecat acasă cu mâna goală. A fost liber la rupt narcise. Câmpul cu flori sălbatice protejate a fost locul perfect pentru cine a vrut să plece acasă cu brațele pline de flori. Au lăsat în urmă gunoaie. PET-uri, doze, hârtii, ambalaje, de toate se găsesc printre flori.

 

„Vin mereu oamenii și rup cu plasele. Nu se mulțumesc cu un buchet, iau cu brațele pline. E păcat, că nu știu dacă se mai regenerează prea curând”, a spus un localnic. „În fiecare an se întâmplă la fel și oamenii poate nici nu știu că nu au voie să le rupă. Și acum treceau cu buchetele pe lângă polițiștii locali și nu le-a zis nimeni nimic. Poate ar trebui să fie informați oamenii și apoi să se treacă și la amenzi cu cei care nu înțeleg”, este de părere alt localnic din zona poienii cu narcise.

 

Circa 3.000 de oameni au petrecut, weekendul trecut, la sărbătoarea narciselor organizată în zona Preajba. Poliția Locală va patrula prin zonă și va lua măsuri, dă asigurări municipalitatea. Aria este însă destul de mare și le-ar fi imposibil să o acopere așa că primăria speră că și vizitatorii se vor limita doar să admire florile de la distanță.

 

„Prin intermediul Poliţiei Locale, încercăm să facem în aşa fel încât să protejăm această floare. Sunt prevăzute și amenzi prin hotărâre de Consiliu Local. Îndrumăm pe toţi cei care ajung în acea zonă să nu rupă narcisele. Cu toate informările pe care le facem înainte de evenimentul care se organizează la poiana narciselor, am văzut şi în weekend că încă sunt cetăţeni care rup aceste flori de pe câmp”, a spus primarul Marcel Romanescu.

 

Aria protejată se întinde pe 5 hectare deși florile cresc pe zeci de hectare. Doar 5 se află pe domeniul public, restul suprafeței este privată. Poiana a fost declarată arie protejată în anul 2007. Tot atunci au fost stabilite și amenzi de până la 10 mii de lei pentru cei care rup florile. În acest an însă, nu a fost dată vreo sancțiune.

Galerie foto





Vizualizări: 2,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: