Municipiul Târgu Jiu nu are o listă cu clădirile vulnerabile în caz de cutremur
Târgu Jiu este pe lista municipiilor care nu deține o listă centralizată cu privire la clădirile expertizate și încadrate în categoriile de risc seismic, chiar dacă orașul a fost afectat de seismul din februarie. Cu toate acestea, cu certitudine pe lista clădirilor vulnerabile este primăria Târgu Jiu.
În această situație mai sunt și alte orașe, Oradea, Bistrița, Călărași, Miercurea Ciuc, Slatina, Satu Mare, Zalău, Timișoara și Vaslui, conform unei situații realizată de g4media.ro. Dar probleme au fost în Târgu Jiu.
De fapt, mai puțin de 30% din municipiile reședință de județ respectă legea și au publicat pe site-urile primăriilor listele cu clădirile aflate în risc seismic. Administrațiile locale care nu au publicat listele invocă faptul că ”mai au timp până la 1 ianuarie 2025”, deși unele le dețin deja. În ultimele trei luni, Gorjul a fost zguduit de cutremure semnificative, în 13-14 februarie (magnitudine 5,2 și 5,7 pe scara Richter).
În prezent, pe site-ul ministerului este publicată situația clădirilor cu risc seismic pentru jumătate din marile municipii, cele mai multe dintre aceste liste fiind actualizate la începutul lui 2017. „Două treimi din suprafaţa României este expusă riscului de cutremur de diverse grade, iar în ceea ce priveşte clădirile expertizate în grad risc I şi risc II, respectiv pe vechea clasificare asimilate riscului I şi risc II, din datele pe care le deţine astăzi Ministerul Dezvoltării (…) sunt în total 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor grade de risc seismic”, declara ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în primăvara anului trecut.