Muncesc în producție, în condiții vitrege, dar nu se pot pensiona pe Legea 197

Disperare în rândul angajaților din Complexul Energetic Oltenia (CEO) care nu s-ar încadra în criteriile Legii 197 deși lucrează în condiții grele. După 30 de ani în termocentrale, oamenii spun că au primit răspunsuri nefavorabile din partea Casei de Pensii Gorj. „Suntem 60 de persoane care trebuia să ieșim la pensie. La toți ne-a dat respins”, a spus o salariată din cadrul companiei. 

Nu mai e o noutate că mulți dintre salariați s-au îmbolnăvit la locul de muncă. E și cazul unei femei care a muncit peste 30 de ani ca manevrant de vagoane, dar care nu se poate pensiona în baza Legii 197 deși a lucrat în praf, caniculă, ploi sau ger.

“Sunt oameni la noi, în termocentrală, care nu au văzut producția și care beneficiază de această lege, iar noi, cei care muncim direct în producție, nu beneficiem de ea. Nu știu dacă e corect. Muncesc de atâția ani pe vagoane, numai în praf, în frig, căldură. Sunt șef de manevră. Este un post mai mult pentru bărbați. Manevram vagoanele, dar am lucrat și noi, femeile. Am lucrat 35 de ani în această meserie. Am piciorul rupt, toate bolile le-am făcut la Turceni. Am fost bolnavă de plămâni după ce am intrat în tunelul de dezgheț”, a spus o femeie.

Nici cei de la ELCFU nu au primit răspunsuri favorabile. „De 30 de ani, facem ture de noapte. Când ies din tura de noapte, pur și simplu sunt ca un om beat. Nu pot să fac absolut nimic pentru că muncim în condiții grele, praf de cărbune, aducem navetele, am vrea să se facă ceva cu legea. Toți cei de la ELCFU nu beneficiem de această lege”, a spus un alt salariat.

„Am 36 de ani vechime laborant chimist și ei nu ne iau în calcul la Casa de Pensii. Ce facem noi, ieșim în instalație, aș vrea să iau un om de la Casa de Pensii când merge blocul să intre sub cazan și să iasă de acolo cu timpanele praf. Nu mai avem sănătate, am plasa cu pastile după mine. Lucrăm în bocanci. Suntem 60 de persoane care trebuia să ieșim la pensie. La toți ne-a dat respins”, a spus o altă salariată. 

Zeci de salariați din termocentrale au mers azi, de Ziua Energeticianului, la sediul PSD, și au depus o scrisoare deschisă prin care le cer sprijin parlamentarilor ca această lege să se aplice și în cazul lor. După acest episod, liderul PSD Gorj, Mihai Weber, a declarat că rezolvarea acestei probleme este „tardivă” și că aceia care vorbesc despre Legea 197 și aplicarea ei doar își fac imagine pe spinarea și speranțele minerilor și energeticienilor.

Vizualizări: 3,873

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: