Modernizarea grupului 5 la Rovinari, din nou pe masa CS
Noul studiu de fezabilitate, solicitat de supraveghetorii CE Oltenia, pentru modernizarea grupului 5 al Termocentralei Rovinari a fost finalizat. Documentul se află spre avizare la comisiile din cadrul companiei urmând ca săptămâna aceasta să ajungă, din nou, pe masa celor din Consiliul de Supraveghere (CS). Cei din conducerea Termo Rovinari spun că de această dată nu ar trebui să mai existe impedimente pentru avizarea investiției, mai ales că banii necesari pentru o primă etapă au fost prinși în bugetul pe anul în curs.
Încă de anul trecut au fost prinse în bugetul termocentralei sumele necesare demarării investiției de la Rovinari, cea mai profitabilă termocentrală a CE Oltenia. însă Consiliul de Supraveghere nu l-a avizat. Mtivele invocate au fost cele legate de piaţa de energie, care nu absoarbe nici ce putem produse, dar erau probleme şi de contractare, vechea conducere alegând să spargă contractul în mai multe, mai mici.
Acum câteva luni, supraveghetorii au solicitat actualizarea studiului de fezabilitate realizat la sfârșitul anului 2014. Documentul a fost actualizat şi l-a transmis la CE Oltenia. "Săptămâna aceasta va fi trimis studiul pe care l-a cerut CS acum vreo 2 luni. A făcut licitație, tot cei care l-au realizat inițial l-au actualizat la zi, au pus tot ce trebuie, și ni l-au adus săptămâna trecută. Acum trece prin avizare la comitetele tehnico-economice de avizare și ale termocentralei și ale CEO și va fi trimis la CS. Ei trebuie să decidă, să aprobe investiția. E ultima cerință a lor", a declarat Ion Pisc, directorul SE Rovinari.
Dacă nu la Rovinari, unde?
Dacă această investiție nu va fi realizată, CE Oltenia va avea de suferit, spune directorul termocentralei rovinărene. "Nu înțeleg niciodată un organ de conducere al unei societăți care nu face investiții pentru a-și dezvolta și eficientiza activitatea și a-și urmări în viitorul cât mai apropiat, vorbesc de 3-4 ani, poziția pe piața de energie. Dacă nu facem grupul acesta, poziția care este, din punct de vedere al eficienţei Rovinariul este prima, va fi foarte dificil după 2020. Dacă nici în termocentrala Rovinari nu este viabil să se investească, atunci unde?", a mai spus directorul de la Termo Rovinari.
Conducerea unității energetice a mai spus că în situația în care Consiliul de Supraveghere va aviza demararea investiției, până în 2020 va fi și realizată. Se va face în 4 etape, iar banii vor fi acordați eșalonat pe fiecare an. Managerul Ionel Ilie susţinea că lucrările ar putea demara până la finalul acestui an.