Ministrul Energiei ştie de unde vin problemele CE Oltenia
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vorbit din nou despre problemele Complexului Energetic Oltenia. Acestea ar fi cauzate din cauză că societatea a fost înfiinţată prin fuziunea a trei complexuri energetice nerestructurate cu SNLO. "Astăzi, sectorul energetic ne oferă multe motive de îngrijorare, dar nu trebuie să ne facem un clasament. Pe lângă scăderea prețului petrolului, un alt motiv de îngrijorare este situația Complexului Energetic Oltenia, unde sunt 15.000 de angajați și unde este nevoie de restructurare", a spus ministrul.
Ministrul Grigorescu susţine că era necesară restructurarea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari și Craiova) înaintea fuziunii lor. "Nu sunt adeptul fuziunilor și achizițiilor fără o restructurare în prealabil. Lipsa de restructurare anterioară a făcut să ascundem adevăratele probleme. Am ajuns acum să ne întrebăm dacă tot sectorul are un rost. Trebuie să facem restructurări acolo unde trebuie făcute și trebuie să vedem de ce mix energetic avem nevoie", a mai spus Grigorescu.
El a arătat că sectorul cărbunelui este necesar pentru sistemul energetic românesc, iar acest lucru se vede cel mai bine în perioadele de consum mare.
Despre insolvenţă şi mix energetic
Totodată, întrebat dacă și CE Oltenia se apropie de insolvență, ca în cazul Complexului Hunedoara, Grigorescu a ținut să sublinieze că situațiile celor două companii nu sunt similare. "Situația de la Hunedoara nu este similară cu cea de la Complexul Oltenia, chiar dacă unele probleme sunt similare", a arătat ministrul. Potrivit acestuia, strategia energetică va arăta ce fel de mix energetic va trebui să dețină România. "Când vorbim de mixul energetic, este nevoie de o viziune pe termen lung", a adăugat Grigorescu, amintind situația din sectorul regenerabilelor, unde la început s-au dat subvenții generoase, care apoi aproape au fost sistate, pentru ca acum să se reîncerce o situație de echilibru.
"Strategia energetică ar trebui să ofere claritate unde trebuie să investească statul. Strategia ar trebui să arate mai degrabă ca un plan de afaceri decât ca un document de politici publice. Strategia o face Ministerul Energiei și este a României. Sunt câteva sute de specialiști care sunt în dialog cu noi pe această temă", a mai spus ministrul.
Potrivit acestuia, întreaga strategie va fi finalizată în toamna acestui an, însă pe parcursul elaborării ei vor fi expuse dezbaterii publice diverse aspecte.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.