Greva foamei a încetat, sediul CEO rămâne la Târgu Jiu
Protestul din faţa Complexului Energetic Oltenia a încetat duminică seara, după ce Consiliul de Supraveghere a anunţat că a primit propunerea Directoratului, „de reconsiderare a mutării sediului social al Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A.”. Acelaşi Consiliu de Supraveghere propusese AGA mutarea sediului social la Bucureşti, decizia urmând a fi luată pe 29 februarie. Renunţarea la mutarea sediului vine după o săptămână de grevă a foamei a liderilor SMEO.
Greviştii foamei şi Directoratul CE Oltenia au semnat duminică seara un protocol prin care conducerea companiei îşi asumă să susţină şi pe viitor poziţia adoptată în şedinţa din 19 februarie, cea în care a propus Consiliului de Supraveghere să reconsidere problema mutării sediului.
Prin acelaşi protocol, sindicaliştii au fost asiguraţi că asupra lor nu vor fi făcute niciun fel de presiuni administrative şi nu vor fi luate măsuri care să le aducă atingere calităţii de salariat. Şi protestatarii şi-au luat angajamentul de a suspenda pe termen nelimitat acţiunea de grevă a foamei.
Trei grevişti luaţi cu ambulanţa
Încetarea protestului a venit înainte ca starea de sănătate a unor grevişti să fie grav afectată. Trei protestatari au fost duşi în ultimele zile la spital. Duminică a încetat protestul la recomandarea medicilor Ovidiu Priporeanu, şef departament SMEO la Cariera Roşia. Medicii care mergeau de cel puţin două ori pe zi la greviştii foamei au constatat că există risc de preinfarct. Priporeanu a fost al treilea sindicalist luat cu ambulanţa, după Sorin Păducel şi Vasile Basarabă.
Greva foamei a început luni, 15 februarie, cu cinci sindicalişti, iar treptat numărul a crescut până la 20. Principala supărare a fost legată de faptul că pe ordinea de zi a AGA din 29 februarie a fost pusă mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti. Ministrul Energiei a fost joi noaptea la discuţii cu protestatarii, dar acesta nu părea să renunţe la intenţie.
Ciobotărică, inamicul grupurilor de interese
Managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, este pregătit să devină inamicul numărul 1 al grupurilor de interese care gravitează în jurul companiei, susțin surse din complex. Acesta s-ar fi exprimat către colaboratori că vrea aprecierea gorjenilor, nu pe a grupurilor de interese și că o parte din pierderile de 350 de milioane de euro din ultimii doi ani sunt cauzate de susținerea financiară a firmelor de casă, a partidelor politice ori a cluburilor sportive. Ciobotărică ar fi spus că va face tot ce este necesar pentru a salva compania.
O politică împotriva grupurilor de interese impune şi ministrul Energiei. Victor Grigorescu a anunţat că societatea nu mai poate sponsoriza activităţile sportive, din cauză că a avut pierderi în ultimii doi ani. Grigorescu a cerut şi „Monitorizarea achiziţiilor publice de bunuri și servicii astfel încât acestea să se desfășoare transparent, nediscriminatoriu și eficient”, dar şi „Publicarea datelor privind contractele de achiziții publice şi sponsorizări/contribuții şi beneficiarii acestora, în conformitate cu Ordinul Ministrului Energiei din 2014”.
VIZITĂ
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a fost în noaptea de joi spre vineri la grevişti, cu care a negociat timp de patru ore, după miezul nopţii. „Am venit pentru că mă interesează soarta oamenilor, am venit să mă asigur că se întorc cu bine la familii. Greva foamei este de fiecare dată un protest extrem pe care pot să-l înţeleg, având în vedere situaţia tensionată de la companie. În ceea ce priveste o soluţie, eu cred că trebuie să găsim o soluţie consensuală”, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
REACŢIE
O reacţie a avut şi fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. „Nu cred că schimbarea sediului social este o chestiune urgentă, ci doar una de natură să crească tensiunile într-un moment şi aşa delicat. Mi se pare că numirea unui nou director general cu deplină autoritate este un aspect extrem de important şi urgent, mai ales ca au trecut trei luni de la înlocuirea necesară a fostului director general. În momente tulburi, organizaţiile au nevoie de o conducere stabilă şi cu o mare legitimitate. CEO are nevoie de un nou director general profesionist, integru şi dispus să îşi asume”, a declarat fostul ministru, citat de TV Sud.