Minerii CE Oltenia cer grupa de muncă în instanță

Mulți dintre minerii din cadrul CE Oltenia și-au cerut grupa de muncă pe calea instanței. Mai sunt și situații în care minerii au beneficiat de grupa a II-a, au pierdut-o, iar apoi au beneficiat de acest drept din nou, deși locul de muncă a fost mereu același. Este și cazul lui Ionel Milea, electrician la cariera Roșiuța, care s-a adresat instanței de judecată după ce 6 ani nu a mai primit acest drept. Acesta spune că s-ar putea pensiona dacă compania i-ar lua în considerare și această perioadă ca fiind lucrată în condiții speciale, adică în condiții de praf, zgomot și vibrații.

Ionel Milea are 56 de ani și o vechime în câmpul muncii de aproape patru decenii. Este electrician la cariera Roșiuța aproape de la începutul carierei sale în minerit. Acesta spune că pentru șase ani nu i s-a recunoscut munca în condiții speciale cu toate că beneficiase de aceasta înainte și beneficiază și acum. Pentru că se consideră nedreptăţit, a cerut în instanță recunoașterea de către CE Oltenia a grupei de muncă pentru condiții speciale. "Sunt mii de angajați ai complexului care au pierdut grupa de muncă în perioada 2004-2010. Dacă eu până în 2004 am avut același loc de muncă și am avut grupă, iar din 2004 până în 2009 n-am avut, iar de la finalul lui 2009 am, nu vi se pare suspect? Ei au venit cu niște motivări acolo, că s-au îmbunătățit condițiile, că au pus niște pisători cu apă pe la buncăre ca să nu mai fie praf, dar sunt gulgute. Politici aiurea făcute de administraţia CNLO", a spus Ionel Milea.
Minerul spune că a pierdut procesul cu CE Oltenia la Tribunalul Gorj, magistrații respingând acțiunea ca fiind nefondată. Electricianul de la Roșiuța spune că trebuia ca până acum să fi primit oficial decizia magistraților, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Oricum, spune că va merge mai departe cu procesul. Este destul de clar faptul că acesta se teme că în viitorul apropiat va fi prins pe programul de concedieri colective, în condiţiile în care s-ar putea pensiona dacă CE Oltenia i-ar recunoaște lucrul în condiții speciale în perioada 2004-2009. "Eu nu vreau să mă treacă ei în șomaj, doi ani, cu 900 de lei. Nu-mi convine după atâția zeci de ani de muncă. Nu am fost prins pe program până acum pentru că nu am ani de grupă suficienți. Am cotizație 37 de ani, dar nu am grupă de muncă. Ce m-a deranjat pe mine este că în 2010 sindicatul de la Roșiuța a reprezentat patru cefeliști în instanță și a câștigat", a mai spus acesta.
Și sindicaliștilor li se pare aberantă situaţia. "Aia e prostie administrativă. Nu poți să demonstrezi că ai eliminat acele noxe, vibrații, pulberi, zgomot, iar după aceea au apărut iarăși. E absurd. Eu știu că, arbitrar, anumite categorii de personal au fost scoase la un moment dat de pe listele acelea", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).

Vizualizări: 5,736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: