Ciurel a descoperit „codul roşu de prostie”! Ministerul îl confirmă!
Fostul manager privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, e convins că în câteva zile gerul va genera „dezastru” în Sistemul Energetic Naţional. Într-o postare pe blogul său intitulată „Codul roşu de prostie”, care nu are nicio legătură cu actuala culoare politică a partidului aflat la putere, Ciurel prezintă situaţia stocurilor de cărbune de la CEO ca fiind una care arată într-un fel pe hârtie şi în alt fel în depozite.
Ciurel nu ezită să dea vina pe tehnocraţi şi spune că doar pentru patru zile ar mai fi rezerve de cărbune la consumul şi temperaturile actuale. „Ca în fiecare an, CEO e chemat să salveze SEN. Tot anul s-a raportat ca stăm foarte bine cu stocurile. Că avem peste un milion de tone. S-au trecut în stocuri și cărbunele din depozitele minerilor, ba chiar și cel din pământ, aflat în descopertă. Tehnocrații au pus botul la minciunile Directoratului, care cred că nici nu știa că minte. Singurul care a arătat realitatea a fost acest blog. Azi, 9 ianuarie: Rovinari 104 mii tone, Turceni 110 mii tone, Ișalnița 79 mii tone, Craiova 146 mii tone. Adică 440 de mii de tone. CEO merge cu 11 grupuri. Adică consumă 100 mii de tone pe zi. 4 zile de funcționare”, menționează Ciurel în postarea sa.
În opinia acestuia, doar importurile de gaze ar mai rezolva problemele energetice ale României, el fiind convins că doar două termocentrale din cadrul CEO pot trece cu brio de iarna actuală. „Iarna aceasta, la CEO pot rezista doar Rovinari și Craiova 2, la 60-70% din capacitate. Directoratul CEO are însă DATORIA DE A ANUNȚA STAREA REALĂ A CEO fără să-și mai mintă șefii, pentru ca noii miniștri să ia măsuri: importuri urgente de gaz. Oricum peste o săptămână, dacă persistă gerul, totul sare în aer. Toată vara minerii au stat în șomaj tehnic, plătiți cu 75%. (a fost o înțelegere cu sindicatul, pentru ca in iarnă să poată fi plătiți dublu sau triplu.)”, mai menționează Ciurel.
Coincidență sau nu, luni a ieșit la rampă și ministrul energiei, Toma Petcu, după un comandament de iarnă el menționând, printre altele, problemele care ar exista în asigurarea stocurilor de lignit. „Ce m-a deranjat personal - și o să facem o analiză după această perioadă - este faptul că cei de la CE Oltenia au luat în calcul să aibă stocuri la producție doar pentru patru zile de producție de energie electrică și termică pe vârf de sarcină. Am suplimentat în cariere, la extracție, în mină, numărul de muncitori și capacitățile de extracție. Cele patru zile să ne rămână ca rezervă și ceea ce scoatem din mină să asigure consumul zilnic, fără să apelăm la rezervele care s-au creat la centrală", a spus Petcu.
În paralel, ministerul a dispus ca unele grupuri de la termocentrale să lucreze în plus, chiar și în aceste condiții România fiind nevoită să refuze un ajutor de urgență pe care Bulgaria îl ceruse țării noastre duminică seara, țara vecină fiind grav afectată de condițiile meteo. „La energie electrică am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, am reușit să pornim și la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producție cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW", a mai precizat ministrul energiei.