Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Mii de salariaţi în minus. Sindicalist: Ministerul să dea drumul la angajări!

Într-un an în care Complexul Energetic Oltenia (CEO) se pregăteşte să dea afară 200 de salariaţi, ministrul Energiei anunţă că este un deficit de peste 4.000 de oameni la nivelul companiei. Sindicaliştii din sistem ştiu asta, dar nimeni nu găseşte rezolvare pentru că şi vârsta medie a angajaţilor este de aproape 50 de ani. Tinerii nu sunt motivaţi să lucreze în domeniu din cauza salariilor mici.

În prezent, la nivelul companiei energetice este un deficit de 3.100 de salariaţi în sectorul minier şi alţi 1.100 de salariaţi în energie. Informaţiile sunt oferite chiar de Ministerul Energiei în perioada în care CEO se pregăteşte să mai trimită acasă 200 de persoane care se apropie de pensionare şi continuă programul de restructurare până în 2020.

„Excavatoarele lucrează sub efectivul minim preconizat. Se lucrează cu 3,4 oameni în momentul de faţă şi trebuie 9 oameni pe schimb. Este la fel şi în zona energetică. Sunt foarte mulţi oameni care n-au reuşit să ia concediu pentru că s-a cerut continuu cărbune în perioada de iarnă. Oamenii nu şi-au luat concediile de odihnă şi nici libere. Sunt oameni cu concediu aproape întreg”, a spus liderul de sindicat Nicu Bunoaica.

În timp ce în producţie situaţia este critică, la birouri, lucrează prea mulţi oameni, este de părere Bunoaica: „Este deficit de personal în zona productivă. În zona TESA este însă prea mult personal, care nu este productiv. Au salarii mari şi absorb foarte mulţi bani, unii dintre ei, fără să aibă eficienţă. Sunt posturi la comandă făcute pe linie politică. Conducerea companiei a ajuns să angajeze până şi lideri de sindicat corupţi ca referenţi ori pe tot felul de meserii. Mare greşeală poartă şi executivul Complexului”.

Un alt sindicalist, Constantin Creţan, i-a transmis ministrului Energiei să facă angajări ca să poată acoperi această lipsă de oameni. „Să dea drumul la angajări! Forţa de muncă e foarte îmbătrânită. Noi nu am mai angajat oameni. Vor mai pleca 200 în acest an, ca efect al pensionării. Dacă va fi nevoie de energie, cei de la Ministerul Energiei trebuie să dea drumul la angajări în CEO. Sunt şi utilajele vechi de 40 de ani, dar ele sunt reparate şi mai pot rezista încă 100 de ani. Problema este personalul pe care nu-l avem în producţie”, a spus şi sindicalistul Constantin Creţan.

Tinerii nu sunt motivaţi de salarii

Şi încercarea de a forma specialişti pare sortită eşecului. Asta pentru că, spun sindicaliştii, aceştia nu sunt dispuşi să muncească în condiţii grele pe bani puţini. „Oamenii din producţie nu sunt motivaţi să rămână în CEO. Dacă s-ar fi dat o ordonanţă de Guvern cu bani mai mulţi, nu rămâneam nici cu jumătate din personal, pentru că oamenii plecau. Sunt tineri care nu vor să se înscrie nici la cursurile pe care le sponsorizează compania, dar nu vor să vină pentru că sunt salarii de mizerie. Oamenii nu vor să lucreze pe degeaba. Consiliul de Supraveghere ia bani frumoşi pe spatele oamenilor care muncesc pe salariul minim pe economie. Investiţiile sunt zero. Oamenii lucrează la limită, în condiţii extreme, în pericol. Excavatoarele sunt în moarte clinică. Nu mai pot funcţiona mult timp. Nu se mai iau piese noi. Se iau de pe un excavator pe altul. Utilajele sunt casate. Fără investiţii uriaşe şi fără piese noi, n-ar fi trebuit să mai funcţioneze, că pun viaţa oamenilor în pericol. Nu ne jucăm cu aceşti giganţi”, este avertismentul lui Bunoaica.

Vizualizări: 4,460

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: