Metode naturiste de combatere a viermelui sârmă

Viermele sârmă este unul dintre duşmanii grădinarilor fiind larva gândacului pocnitor prezentă peste tot în grădinile de legume sau flori. Larva se poate afla în pământ  timp de 4 ani, hrănindu-se practic cu orice se poate roade, în special cu răsadurile de primăvară.

Există o mulțime de modalități orientate spre combaterea acestui dăunător, însă cea mai bună rămâne a fi folosirea câtorva metode concomitent.

1.Capcanele din borcane, umplute cu frunze fragede de cartof, vă ajută să înlăturați dăunătorul matur, adică gândacul pocnitor. Pentru 100 m² este suficient să repartizați 10 astfel de capcane la o distanță egală una față de celălaltă.

2.Atunci când planatați cartofii, trebuie să adăugați în fiecare groapă câte un pumn bun de coji de ceapă. Însă metoda devine ineficientă dacă o executați pe vreme cu vânt – cojile se vor împrăștia rapid.

3.Semănarea plantelor pentru nutreț se consideră a fi o metodă destul de eficientă de combatere a viermelui sârmă. Muștarul şi mazărea sunt culturile care sperie oaspetele nedorit, însă cultivarea plantelor suplimentare solicită mai mult efort, timp și bani.

4.Dacă nu doriți să pierdeți timpul cu plantele de nutreț, atunci, în momentul plantării, puteți adăuga în gropi praf de muștar. Această opțiune este mult mai sigură iar antipatia viermelui sârmă față de muștar este folosită foarte eficient de către grădinari.

5.Dacă aveți timp, atunci puteți face, la adâncimea de 5-10 cm în pământ, momeli speciale pentru viermele sârmă, folosind cartofi, sfeclă roșie sau morcov. Însă trebuie să le faceți permanent, luând în considerația durata de viață a dăunătorului. Momeala, cu tot cu larve, poate fi scoasă din pământ deja după 3-4 zile. Iar pentru a nu pierde locația capcanei, o puteți marca cu crengi colorate.

6.Coniferele ajută și ele la combaterea viermelui sârmă. Se recomandă să adunați crengile de pin chiar înainte de a pune cartofii în pământ – cu 2 zile înainte. Crengile tinere de pin se consideră cele mai potrivite. În timpul plantării, se așează mai întâi cartofii, apoi se presară cenușă și humus, iar deasupra, brazda se acoperă cu crengi de pin.

Vizualizări: 2,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: