Medicul Cristina Căliman: Aş pleca şi mâine în străinătate

Actualul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Cristina Căliman, a venit în Gorj în 2009 după ce terminase doi ani de rezidenţiat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi doi ani la o clinică în Franta, la Toulouse. Neurolog de profesie, Cristina Căliman este impresionată de fiecare caz care îi trece prin mâini, dar mai ales de pacienţii care suferă de scleroză laterală amiotrofică, o boală care nu cruţă pe nimeni.

Instalată recent în funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Cristina Căliman îşi doreşte să aplice aici tot ce a reuşit să înveţe nu numai la Bucureşti ci şi în Franţa. Chiar dacă oportunităţile erau mai mari în capitală, la 1 septembrie 2009 a decis să vină ca neurolog la Târgu Jiu în primul rând pentru că era căsătorită aici. „Am ales neurologia pentru că este o specialitate nobilă, se ocupă cu studiul creierului. Este în acelaşi timp o specialitate complexă care te pune la grele încercări, creierul în momentul în care nu-l mai ai nu mai însemni nimic ca fiinţă umană”, a declarat Cristina Căliman, directorul medical al spitalului judeţean. 

Ar pleca şi mâine din România

Chiar dacă a studiat la un spital de renume din Bucureşti, motivaţia financiară nu a fost la fel de ridicată aşa că a ales ca ultimii doi ani de rezidenţiat să-i facă în Franţa, la Toulouse deşi era căsătorită în Târgu Jiu. „Am plecat în Franţa din motive financiare, salariul de rezident fiind insuficient dar şi din dorinţa de a învăţa şi din alte părţi. Am văzut cum se lucrează în vest şi vreau să vă spun că medicul român e un medic care se axează pe partea de clinică pentru că din păcate nu avem aceeaşi bază materială ca ei. M-am gândit de nenumărate ori să plec împreună cu soţul meu în străinătate. Aş pleca şi mâine dar soţul meu este un pic mai ataşat de oraş”, a adăugat doctoriţa Căliman. 

Colegă cu soţia lui Lucian Mândruţă

Cristina Căliman mărturiseşte că cea mai cumplită boală din câte există este scleroza laterală amitrofică şi că mereu este impresionată de pacienţii de acest gen. Şi în Gorj  sunt patru cazuri. „Este o boală care nu are tratament, este mai rea decât SIDA sau cancerul pentru că practic mori conştient. Am avut o pacientă în Bucureşti pe care o trata doctoriţa Mândruţă, soţia ştiristului Lucian Mândruţă. Este o boală care îţi atrofiază toţi muşchii, o boală care nu are tratament şi nu se ştiu cauzele. Mori conştient, nu mai poţi respira. Pe mine m-au marcat profund şi avem şi în Gorj câţiva pacienţi”, a mărturisit Cristina Căliman.

DORINŢĂ

Mediul Cristina Căliman iubeşte plimbările şi lectura. Citeşte în fiecare zi presa pe Internet şi în viitorul apropiat vrea să devină mamă. Îşi doreşte doi copiii.

Vizualizări: 1,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: