Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Peştera Muierilor

Peştera Muierilor se găsește la Baia de Fier, județul Gorj, la intrarea pe Cheile Galbenului, fiind săpată în stâncă de apele repezi ale râului care trece prin centrul comunei.

 

Situat la patruzeci de metri altitudine față de cel mai jos nivel al văii, doar etajul superior este deschis spre vizitare. Se compune dintr-o galerie orizontală lungă de 940 metri, electrificata și amenajată pentru vizitare, care traversează banda de calcare pe toată lățimea ei și la care se adaugă, pâna la lungimea de 1.228. Cele mai atractive galerii ale peșterii sunt Galeria Electricienilor, Sala Altarului, Galeria Turistică, Sala Turcului, Galeria Minunilor, Sala cu Guano și Galeria Musteriană.

Peştera Muierilor este cel mai vizitat obiectiv speologic din România. Aici turiștii pot vedea, stalagmite, stalactite și coloane.

Peștera este faimoasă datorită descoperirii de resturi fosile ale omului modern timpuriu (în jur de 35.000 de ani vechime), de artefacte paleolitice și de numeroase resturi fosile de urs de peșteră, lei de peșteră, hienă, lup și erbivore care au populat regiunea în urmă cu circa 40.000 de ani. Oasele descoperite sunt expuse într-una dintre galeriile peșterii.

Norocoșii care ajung în vizită în lunile reci ale anului pot vedea și un număr mare de lilieci, din patru specii diferite, adunați la un loc. Stau la adăpost, temperatura constantă de 9-12 grade C și întunericul fiindu-le prielnice.

La baza denumirii peșterii cu apelativul de „a muierilor” se află două legende. Prima legendă spune că în trecutul istoric, atunci când bărbații plecau să apere țara de năvălitori, femeile luau în grabă copiii și bătrânii pentru a se adăposti în peștera numai de ei știută, unde rămâneau ascunși.

Cea de-a doua versiune susține că denumirea de Peștera Muierilor ar veni de la faptul că, în zilele secetoase ale verii, femeile se așezau să toarcă la gura sudică a cavernei, unde aerul ce răbufnea din interior le-ar fi ușurat mult munca de răsucire a firului. Obișnuiau să pătrundă în interior, unde, în gurile cu apă, puneau inul și cânepa la înmuiat.

Galerie foto



Vizualizări: 748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: