Litigiu! Vrea să cultive terenurile din mijlocul carierei

Un gorjean se judecă de câțiva ani cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia pentru o suprafață de teren de peste 20.000 de metri pătrați. Proprietarul a cerut ca pământul distrus de excavatoare să fie redat în circuitul agricol, pentru a-l putea cultiva. Instanța i-a dat dreptate, dar șefii companiei invocă anumite proceduri legale și hățișuri birocratice. Suprafața de teren se află chiar în mijlocul carierei Seciuri, închisă în urmă cu câțiva ani.

Gorjeanul spune că încă din 2012 a depus cereri la companie pentru a-i fi amenajat terenul și redat în circuitul agricol. Acesta deține mai multe suprafețe de pământ în satul Seciuri din comuna Roșia de Amaradia. În total este vorba de o suprafață de 20.022 de metri pătrați.

Nefiindu-i soluționată problema, Ilie P. a dat în judecată compania. Reprezentanții CE Oltenia au susținut, la instanță, că terenul nu poate fi redat în circuitul agricol fără a fi parcursă o anumită procedură legală. Mai întâi trebuie emisă o hotărâre de guvern de închidere a minei, aceasta nemaifuncționând din anul 2012.

De altfel, terenul se află în mijlocul carierei și nu poate fi singurul redat în circuitul agricol, fiind nevoie de ecologizarea întregului perimetru minier.

Gorjeanul nici nu vrea să audă de aceste proceduri de durată. În primăvară, Judecătoria Târgu Jiu i-a dat dreptate proprietarului, iar Complexul Energetic Oltenia a fost obligat să efectueze lucrări de îmbunătățiri funciare și de reconstrucție ecologică.

Compania a atacat sentința, dar i-a fost respins apelul. Decizia Tribunalului Gorj din 28 iulie 2020 este definitivă.

„Împrejurarea că pârâta își poate îndeplini obligația numai după emiterea unei hotărâri de guvern cu privire la ecologizarea întregului perimetru minier nu conduce la exonerarea pârâtei de răspunderea civilă delictuală, în condițiile în care aceasta, în calitate de operator minier, a adus terenul reclamantului în situația de a nu mai putea fi folosit conform destinației acestuia, iar o procedură necesară pentru ecologizarea întregului perimetru minier nu poate fi opusă reclamantului, acesta având dreptul la îndeplinirea integrală, exactă și la timp a obligației de redare în circuitul civil potrivit art.1516 Cod Civil”, potrivit deciziei instanței. 

Între timp, proprietarul a primit despăgubiri (uzufruct) pentru lipsa de folosință a terenului.

Vizualizări: 3,916

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: