La lopată cu orele. „Autorităților de aici le cam place somnicul”
A fost un nou weekend aglomerat în zona montană a județului Gorj. Mulți turiști au început zilele de vacanță cu sport. Pe drumurile secundare din stațiune, au fost nevoiți să îndepărteze zăpada din fața cabanelor unde s-au cazat ca să aibă unde parca mașinile. Au dat o mână de ajutor cabanierilor care s-au trezit cu nămeții până la geamurile pensiunilor.
Pe lângă ninsorile abundende care au căzut în stațiune, stratul de zăpadă a fost îngroșat și de omătul pe care utilajele pentru deszăpezire l-au îndepărtat de pe drumurile laterale. Așa s-a ajuns în situația ca acum nămeții să atingă câțiva metri înălțime. „Sunt troiene de doi, trei metri. A nins și mult până acum, dar și cei cu utilajele ne-au pus zăpada și ne-au făcut munți de zăpadă lângă pensiuni. Ne vin turiștii și nu au unde să parcheze. Noi nu avem cum să mai ducem undeva nămeții care s-au tot depus aici”, a spus cabanierul Constantin Pănescu.
Și turiștii au dat o mână de ajutor ca să nu aștepte cu orele până când le este eliberat un loc de parcare. „Dau la lopată de vreo trei ore. Am venit mai devreme. Am așteptat să deszăpezească și proprietarul pensiunii, dar am zis să dăm și noi o mână de ajutor, am luat lopețile ca să dăm zăpada și să avem unde parca. Este foarte rău și pentru că drumul este foarte îngust. Abia are loc o singură mașină spre cabane”, a spus un turist.
„Păcat de peisaj. Este foarte frumoasă zona, dar suferă foarte mult la acest capitol. Locuri de parcare sunt foarte puține. Cele care mai sunt sunt acoperite cu zăpadă de doi și chiar trei metri. Drumul nu este lărgit. Probleme sunt multe pe aceste drumuri secundare, unde noi rămânem blocați către cabane. Autorităților de aici le cam place somnicul. Păcat!”, a reacționat un alt turist.
Alte străzi au devenit pur și simplu impracticabile. “Aceasta este Strada Bradului, asfaltată în toamnă. Din patru metri, cât are, s-a deszăpezit doar pe doi metri. Nici atât. Nu are loc nici măcar o mașină pentru că lovește cu oglinzile de zăpadă. Așa că turiștii au transformat-o în derdeluș”, a mai spus Pănescu.
Autoritățile care administrează stațiunea promit să verifice dacă se face deszăpezirea cum scrie în contract, dar se scuză că nu au bani ca să plătească utilajele să scoată zăpada de pe drumuri în afara stațiunii.