Iohannis la Masa Tăcerii – linşat de Ponta şi Băsescu, apărat de Cârciumaru
Brâncuşi: „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut – dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii”. Tot Brâncuşi: „Nu trebuie respectate sculpturile mele. Trebuie să le iubeşti şi să ai dorinţa să te joci cu ele... Eu vreau să sculptez forme care pot da bucurie oamenilor”.
Mediatizare nesperată a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Târgu Jiu. Nu pentru problemele discutate despre viitorul CE Oltenia, despre lipsa medicilor din spitalele gorjene sau despre faptul că autorităţile locale din ultimii 30 de ani au o vină majoră în faptul că judeţul este depopulat de la an la an. Subiectul care a explodat pe facebook şi care a dat muniţie „penalilor” care se luptă cu Iohannis a fost aşezarea fundului prezidenţial, preţ de câteva secunde, pe un scaun de la Masa Tăcerii, pentru realizarea unei fotografii.
Băsescu şi Ponta, atacuri suburbane pe facebook
Mii de turişti, sute de mirese se fotografiază în fiecare an la Masa Tăcerii, cei mai mulţi aşezaţi pe scaune. O hotărâre de consiliu local le interzice să se urce cu picioarele pe opere, ceea ce unii fac, din păcate.
Adversarii politici ai preşedintelui Iohannis au exploatat într-un mod mizerabil momentul. Traian Băsescu a vorbit chiar despre „mârlănia” preşedintelui. „Werner n-a vrut să se lase mai prejos și s-a așezat cu fundul pe una din operele capitale ale lui Brâncuși, “Masa Tăcerii”. După ce a înțeles mârlănia, măcar un îndemn pentru copii să nu facă precum domnia sa putea fi. Pe oamenii aceștia, oare, nu-i învață nimeni bunul simț?”, a fost atacul lui Băsescu, exprimat pe facebook. „Să ne miram? Nu doar Guvernul e al lui - si Brâncuşi e tot al lui, si casele din Sibiu, si viloiul de la Bucuresti, si Mercedesurile noi si blindate si o sa aibă si avionul lui! Si de fapt toată România e a lui acum că i-au dat-o "baietii destepti"! Nu ai cu cine...”, i-a ţinut isonul fostul premier Victor Ponta. „Mutu' la Masa Tăcerii, Tontu' la Masa Puterii!”, a scris liderul PRU, Bogdan Diaconu.
Internetul a fost plin de opinii pro şi contra. Cei care l-au susţinut pe Klaus Iohannis au postat fotografii cu mari artişti aşezaţi pe scaunele de la Masa Tăcerii, pe care ar fi greu să-i acuze cineva de mârlănie. Cei care l-au atacat pe Iohannis au postat fotografii trucate cu preşedinte pe Poarta Sărutului sau în vârful Coloanei Infinitului.
Primăria lui Cârciumaru îi ia apărarea lui Iohannis
Dincolo de mitocănia unor oameni politici, Primăria Târgu Jiu a avut o reacţie de bun simţ, din care rezultă că preşedintele Iohannis nu a greşit cu nimic, aşa cum nu greşesc nici turiştii care se fotografiază la Masa Tăcerii. “Orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente ale Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii. Menţionăm că Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în calitatea sa de proprietar, este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, căutând soluţii tehnice care să amelioreze atât factorii de mediu, cât şi cei antropici. Respectând dorinţa marelui nostru sculptor care spunea că: «Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii...», nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană”, arată un comunicat de presă al Primăriei Târgu Jiu.