Intervenţie chirurgicală în premieră la Spitalul Rovinari
O intervenţie chirurgicală în premieră în judeţul Gorj a avut loc la Spitalul Rovinari. După mai bine de o lună de la efectuarea acesteia, specialiştii au declarat că este o reuşită, dat fiind faptul că în acest interval de timp nu au apărut complicaţii. Intervenţia chirurgicală constă într-o protezare totală de şold, efectuată de medicul Gabriel Buciu, la o pacientă în vârstă de 60 de ani, care avea şi afecţiuni diabetice.
Pacienta, în vârstă de 60 de ani, este din zona Motru, iar în momentul de faţă se simte foarte bine. Conducerea spitalului spune că specialiştii nu s-au pronunţat asupra acestei intervenţii chirurgicale înainte de a fi siguri că a trecut pericolul de apariţie a complicaţiilor. „Am avut o intervenţie în premieră, în judeţul Gorj, o protezare totală de şold, la Secţia Ortopedie. A trecut o lună şi jumătate, dar a trebuit să vedem dacă a fost o operaţie de succes. O operaţie foarte complexă poţi s-o evaluezi ca şi rezultat abia după o lună şi jumătate, pentru că în acest interval pot să apară complicaţii”, a declarat Constantin Talabă, managerul Spitalului Rovinari.
Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de medicul Gabriel Buciu. „Protezări parţiale s-au mai făcut în Gorj, dar totale nu. Operaţia a fost realizată de Gabriel Buciu, medic ortoped, doctor în medicină, un doctor tânăr cu ambiţii mari. În momentul de faţă, pacienta se simte foarte bine. Intervenţia chirurgicală s-a făcut pe un teren ostil, femeia având şi probleme de diabet”, a mai precizat Constantin Talabă.
Se doreşte accesarea programului naţional de protezare
Conducerea Spitalului Rovinari intenţionează să acceseze programul naţional de protezare. „Noi am achiziţionat şi un aparat performant, un artroscop, cu care se poate determina nivelul de artroză. Vrem să facem toţi paşii necesari pentru a intra în programul naţional de protezare. Este un program care vine cu nişte facilităţi pentru spitalele care au specialiştii şi dotarea necesară pentru a face astfel de intervenţii chirurgicale”, a declarat Constantin Talabă.
Managerul spitalului din Rovinari laudă profesionalismul medicilor. „Am satisfacţia de a primi tot felul de mulţumiri pentru intervenţiile care se fac atât pe chirurgie, dar şi pe oftalmologie. Inclusiv un cetăţean din Republica Moldova, care s-a operat de cataractă, nu vedea aproape deloc, acum vede perfect, iar acum nu ştie cum să mai dea telefoane să ne mulţumească. Şi pe oftalmologie avem specialişti şi tehnică medicală de ultimă generaţie”, a declarat Talabă.
COSTURI
Pacienta căreia i s-a amplasat prima proteză totală de şold nu a plătit niciun fel de taxă, deşi spitalul nu beneficiază încă de avantajele programului naţional de protezare. „Pacienta n-a plătit nimic, totul s-a făcut prin Casa de Asigurări de Sănătate. Spitalul a suportat o parte din cheltuieli, sumă pe care noi sperăm să o recuperă prin accesarea acestui program naţional de protezare. Oamenii care suferă de astfel de afecţiuni pot veni să se adreseze spitalului nostru pentru că suntem receptivi la problemele lor şi nu-i costă nimic”, a declarat managerul Talabă.