Îngrijirea unui dinte fără nerv: Cum poți prelungi durata de viață

Îngrijirea unui dinte fără nerv: Cum poți prelungi durata de viață

O dantură frumoasă și sănătoasă este un vis devenit realitate pentru mulți oameni care au înțeles cât de importante sunt vizitele regulate la stomatologie, dar și o dorință care pare greu de realizat pentru cei care se confruntă cu teama de a ajunge pe scaunul dentistului. Scoaterea nervului, de exemplu, este o procedură de care se tem tot mai mulți pacienți deoarece termenul în sine te trimite cu gândul la durere. Realitatea în schimb este altă: o măsea sau un dinte cu carii profunde, carii care au ajuns până la nerv, înseamnă durere, dar procedura în sine nu doare chiar deloc, realizându-se sub anestezie.

Cele mai multe astfel de probleme se rezolvă simplu, fără durere, dintele fiind acoperit cu o plombă mai mare sau mai mică. De altfel, în urma procedurii de devitalizare, unii pacienți optează pentru dinți din zirconiu ori alte materiale pentru a îmbrăca dintele natural, acel dinte care nu își poate recăpăta aspectul doar cu o plombă. Ce înseamnă mai exact un dinte fără nerv, dar și cum îi poți prelungi durata de viață, poți afla din rândurile următoare.

Ce este nervul dentar și când trebuie scos?


Nervul dentar se află în camera pulpară a dintelui, considerat a fi o componentă vie. Acesta este compus dintre un filet nervos, o arteră și o venă – componente care îi furnizează sânge bogat în substanțe nutritive. Deși este recomandat să ne îngrijim dinții în mod corespunzător, mulți pacienți ajung la medic cu dureri cauzate de cariile profunde. Atunci când o carie sau alte bacterii pătrund adânc în dinte și ating nervul este necesară o intervenție rapidă. Astfel că se îndepărtează țesutul afectat, se curăță dintele, se realizează un tratament de canal pentru a trata infecția și, mai târziu, se acoperă spațiul creat.

Ce se întâmpla după scoaterea nervului?


Foarte important de menționat este faptul că dintele devitalizat poate funcționa și după tratament, dar va avea o rezistență mai scăzută. Acestea este și unul dintre motivele pentru care, de cele mai multe ori, acesta va fi proteja de o coroană dentară sau de fațete. Dar oare ce alegi intre fațete si coroane dentare? Cel mai bun sfat pe care îl poți primi în acest sens va veni în urma controlului de specialitate. Stomatologul îți va recomanda care este cea mai bună soluție pentru a prelungi durata de viața a dintelui fără nerv.

Cum îngrijești un dinte fără nerv?


Fie că tratamentul se finalizează cu o simplă plombă, fie că medicul îți recomandă o coroană dentară, dintele devitalizat se îngrijește la fel ca dinții care nu au fost supuși acestor proceduri. Concret, se periază de cel puțin două ori pe zi, se curăță cu ață dentară și apă de gură și se controlează la fiecare 6 luni pentru a depista eventualele mici probleme. De reținut este și faptul că un dinte fără nerv poate fi mult mai ușor de fracturat, dar coroana dentară îl va face să reziste pentru o perioadă îndelungată. Pe de altă parte, tot va trebui să acorzi o deosebită atenție igienei orale și, în mod evident, controalelor regulate.

Concluzionând, scoaterea nervului nu este o procedură dureroasă, dar cariile care au ajuns la nerv s-ar putea să-ți strice buna dispoziție. Mergi la medic încă de la primele simptome, iar în cazul în care dintele tău a fost profund afectat de carii și bacterii, alege o coroană dentară care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. În acest fel, vei prelungi durata de viață a dintelui fără nerv.

Vizualizări: 2,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: