Infuzie de optimism. Podul de la Turcinești, gata într-o lună
Podul peste Jiu, la Turcinești, ar putea fi redat circulației mai devreme decât se preconiza. Este promisiunea constructorului. Până la sfârșitul acestei luni, se va putea circula cu mașina pe pod, a anunțat directorul IDP Gorj, firma care se ocupă de consolidarea podului. Localnicii, în schimb, nu sunt la fel de optimiști, și se îngrozesc că începe școala, iar copiilor le va fi foarte greu să meargă pe jos kilometri întregi.
Podul trebuie să fie gata, conform proiectului, până în luna noiembrie. Atât autoritățile, cât și constructorul promit că acest lucru se va întâmpla mai devreme. După ce va fi redat circulației, vor fi introduse și restricții de tonaj. Înainte de a ceda unul dintre piloni, zeci de mașini de mare tonaj, încărcate cu lemne sau piatră, traversau podul. „Am făcut toate eforturile și sper să ne înțeleagă cetățenii. Sperăm ca și constructorul să ne înțeleagă și să termine lucrarea cât mai repede. Este un eveniment pe care nu ni l-am dorit. Sperăm să reluăm circulația auto, cu autoturismele mici, în maximum o lună de zile. Va fi o restricție de tonaj, până în 3,5 tone”, a explicat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean.
Directorul Întreprinderii de Drumuri și Poduri (IDP) Gorj, Marius Florică, este și mai optimist: „Înaintăm un termen până la sfârșitul acestei luni. Ne dorim să vă surprindem plăcut și să terminăm mai repede”.
IDP a făcut angajări
Pentru a putea continua lucrările, IDP a avut nevoie și de forță de muncă. Au fost chemați de acasă oameni dintre cei dați afară iarna trecută. „S-au făcut angajări. Noi, în ultimul timp, am mai câștigat și alte lucrări, la Dănești, Tismana și Bumbești Jiu. Asta este procedura. S-au angajat 21 de oameni până acum. Avem aprobare pentru 25 de posturi. Acestea sunt contracte pe durată determinată. Contractele sunt valabile până în luna noiembrie, atunci când va expira termenul de predare a lucrării. Acum avem 126 de angajați. Este fluctuantă această forță de muncă. Inițial, se angajează doar pe o lună. Majoritatea personalului angajat este dintre foștii angajați. În luna februarie, am trecut printr-o restructurare. Au plecat atunci acasă 149 de oameni”, a declarat Florică.
Școlarii vor merge tot pe jos
Localnicii se gândesc cu groază că, de săptămâna viitoare, începe școala. Copiii vor trebui să meargă pe jos câțiva kilometri pentru a ajunge la Târgu Jiu. „E foarte greu. Pentru copii, va fi și mai greu. Mergem pe jos, alții care au copii îi mai duc și cu mașina. Sunt câțiva kilometri. Nu avem ce să facem”, ne-a spus un localnic. „E foarte rău. Nu știu cum se vor descurca cei care vor face naveta la școală. Fac acest drum de trei ori pe zi. Eu nu am încredere că se vor termina aceste lucrări într-o lună. Cel mai greu le va fi copiilor care vor merge pe jos, pe această punte. E groaznic”, a mărturisit un alt localnic.
Tanti Maria are nepoți care vor veni și ei la Târgu Jiu, la școală, de săptămâna viitoare. Au cursuri după-amiază. Nu va putea să le țină calea ca ei să ajungă în siguranță acasă. În plus, traseul nu este iluminat, iar în zonă sunt foarte mulți câini maidanezi. „E greu. Nu este nici iluminată această porțiune. Mai sunt și câini pe aici. Eu am nepoți care merg la școală. E periculos să mergi pe aici, mai ales noaptea. Poate dă Dumnezeu să-l facă până vine vremea rea”, ne-a spus bătrâna.