În prima linie la 82 de ani: Nu mi-a fost frică de virus. Știu să mă protejez
Meseria pe care o practică l-a făcut să fie lângă oameni, iar pasiunea de care a dat dovadă l-a ținut tot timpul energetic. Este vorba despre Petre Ciuvăț, un medic trecut de 80 de ani. Acesta își desfășoară activitatea în cadrul spitalului din Rovinari, Secția ATI, unitate medicală ce i-a devenit o a doua casă. Îngerul în halatul alb își petrecere 5 zile de săptămână în spital, iar în cele două rămase merge să își viziteze familia.
Spitalul este ca o familie. Asta consideră Petre Ciuvăț, medicul care a depășit 8 decenii de viață, însă acest lucru nu l-a trimis departe de pacienți. A ales să trateze în continuare bolnavi, fiind unul dintre medicii care se află în prima linie în lupta ce se dă cu noul coronavirus. Acest lucru nu l-a speriat, chiar dacă anumiți colegi de-ai săi de breaslă s-au îmbolnăvit.
Pandemia a început de câteva luni, iar de atunci și până în prezent mai multe cadre medicale din spitalele din Gorj și nu numai s-au contaminat cu acest virus. Întrebat cum a reușit să se ferească, medicul ne-a spus că nu a fost greu, ci doar a respectat normele impuse.
”Nu este vreun secret deosebit. Trebuie să purtăm masca de protecție, igiena mâinilor și distanțarea. Sunt câteva mici modalități prin care te poți feri și proteja. De asemenea, mai ține și de imunitatea fiecăruia, fiind vorba despre stilul de viață, de alimentație. Sunt foarte activ, duc o viață activă, îmi place sportul. Merg la stațiuni cu piscine, dar fac activitatea și pe lângă casă”, a spus medicul.
De cinci ani se află în spitalul din Rovinari, însă medic este de la vârsta de 23 de ani. ”Activitatea mea se desfășoară de la vârsta de 23 de ani, pe domeniul ATI. Noi lucrăm cu substanțe ce pot pune viața pacienților în pericol. Bucuria mare este să eviți astfel de lucruri și să-i salvezi pe oameni. Au fost cinci ani frumoși, cu o activitate complexă, cu tot felul de intervenții chirurgicale. Am avut ce face aici. Până să ajung aici, am lucrat în mai multe spitale”, a mai afirmat Ciuvăț.
Întrebat cum vede pandemia provocată de noul coronavirus, medicul a spus că este un rău absolut, deși nu s-a temut. ”Este un rău absolut, dacă pot spune așa. Răul absolut eu l-am întâlnit în viață de trei ori. Prima dată l-am întâlnit la vârsta de 4 ani, apoi la cutremurul din 1977 și acum. Sperăm să se sfârșească această pandemie. Eu nu m-am temut de așa ceva”, a afirmat medicul.
De asemenea, medicul a spus ce își dorește pe viitor: ”Îmi doresc să fiu alături de colegii mei, până în momentul în care o să mă hotărăsc să mă retrag. Consider că este suficient. Până atunci, vreau să fiu de folos în nobila misiune de a salva viețile oamenilor”, ne-a mai declarat medicul.
Echipa în jurul căreia se află medicul este formată din tineri, ceea ce îi dă și mai multă putere. ”Pe domnul doctor îl cunosc de aproximativ un an, de când am venit aici la acest spital. Nu credeam că o să găsesc un așa domn dibace și sportiv. Este un om extraordinar, a fost mereu alături de noi, indiferent de probleme. Alți colegi mai tineri nu prezintă tonusul de zi cu zi.Este un tip foarte glumeț, îi place să călătorească, apoi ne povestește. Am aflat multe de la dânsul. Are aici o cameră și ne stă alături când avem nevoie de el”, a spus un coleg de-al medicului Ciuvăț.
Managerul Spitalului din Rovinari, Constantin Podaru, spune că nu există cuvinte de laudă pentru îngerul în halat alb. ”La vârsta lui de 82 de ani cosește singur livada casei, la temperaturi de peste 30 de grade. Este un om plin de viață și de experiențe. Este un medic extrem de bun și devotat. După pensionare a ales să lucreze la Rovinari, admirabil. Este un izvor de cuvinte bune și de sfaturi”, a spus Podaru.
Mai mult decât atât, cetățenii din Rovinari îl apreciază pe medicul Ciuvăț, afirmând că este nevoie de în spitale de astfel de oameni. ”Am auzit de domnul doctor. Este un medic apreciat. Este un exemplu și cred că este nevoie de astfel de oameni în spitale (...) Este un om extraordinar, avem nevoi de persoane ca el”, au spus cetățenii din Rovinari.
Camera unde locuiește medicul nu este foarte spațioasă, dar poate fi considerat un mic colțișor de rai pentru el. Atunci când se trezește, își face antrenamentele de dimineață, iar înainte de somn citește o carte din domeniul medical, semn că ”Omul cât trăiește învață!”