Hoţii fac prăpăd în pădure, proprietarii nu pot tăia un copac!
Jaf ca-n codru în Pădurea Godineşti! Pădurea de la Dumbrava dispare sub ochii localnicilor neputincioşi să facă faţă găştilor de hoţi care acţionează chiar şi ziua în amiaza mare. Proprietarii se plâng că hectare întregi se pierd sub drujba hoţilor, în condiţiile în care ei sunt ameninţaţi cu amenzi dacă taie un copac. Asta pentru că nu există pădurar care să le marcheze lemnele. Oamenii spun că aşteaptă de câteva luni ca Ocolul Silvic Tismana să instituie pază, însă fără rezultat. Conducerea Direcţiei Silvice promite că va rezolva problema de la Godineşti, iar Poliţia anunţă că are mai multe dosare în lucru.
Proprietari cu acte în regulă, localnicii din Godineşti plătesc impozite la stat pentru pădurea pe care o au mai mult pe hârtie. Asta pentru că, la ora actuală, pădurea este nepăzită. „S-au făcut găşti de hoţi care taie şi vând lemnele. În pădurea de la Godineşti e jaf la drumul mare. Am făcut nenumărate sesizări la poliţie, dar fenomenul nu a fost stopat. Cerem sprijinul oamenilor legii, însă ei ne întreabă pe noi care sunt hoţii. S-a desfiinţat postul de pădurar, iar acum căruţaşii îşi fac de cap. Am fi dispuşi să plătim un pădurar, dar Ocolul Silvic Tismana ne refuză. Noi, proprietarii, am cerut să ne lase să adunăm măcar crengile care au rămas în urma hoţilor, pentru că ei iau lemnele mari, dar poliţiştii ne-au spus că ne amendează dacă ne prind în pădure. Pe noi ne amendează, dar pe hoţi îi lasă să-şi facă treaba în voie. Pădurea din Godineşti era de salcâm, carpen şi stejar, dar salcâmul a dispărut complet, mai există doar pe hârtie”, a declarat Petre Iordăconiu.
Se fură... ca-n codru!
Proprietarii sunt dispuşi să plătească un pădurar, însă spun că Ocolul Silvic Tismana a refuzat o astfel de responsabilitate. „Se fură ca-n codru, nu mai ştim ce să facem. Nu ia nimeni nici o măsură, nu se ia în pază de Ocolul Silvic. Din data de 17 iulie am depus cerere la Ocolul Silvic să-mi ia în pază suprafaţa de pădure stipulată în titlul de proprietate, nu mi-a luat-o, m-am adresat Prefecturii, Prefectura a trimis la Direcţia Silvică, un adevărat carusel al hârtiilor, dar care nu are nici un rezultat. Acum trei zile am trimis şi o adresă la Guvern, pentru că nu se poate continua în ritmul acesta. Ni se refuză să se ia în pază pădurea, dar nici nu ni s-a trimis un răspuns oficial, deşi au trecut 60 de zile. Se refuză preluarea în pază pe motiv că Ocolul Silvic n-ar mai avea pădure tangentă cu vegetaţia forestieră a satului Godineşti, pentru că atunci când a apărut Legea Fondului Funciar pădurea aceea, Dumbrava, a câştigat-o Mănăstirea Tismana, nemaiavând suprafaţa respectivă n-ar mai avea pădurar să păzească suprafeţe mici de pădure”, a declarat Ilie Vâlceanu.
Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj, dă asigurări că problema va fi rezolvată săptămâna viitoare. „Este într-adevăr o solicitare din partea unui cetăţean din Godineşti, însă problema e ca şi rezolvată. Începând de săptămâna viitoare, se va proceda la preluarea suprafeţei respective de către Ocolul Silvic Tismana, iar cei care doresc să mai dea în pază suprafeţe de pădure pe Godineşti vor trebui să depună cereri de preluare în pază la Ocolul Silvic Tismana cu documentaţie anexată şi se vor prelua suprafeţele. Se va face contract de prestări servicii şi se vor lua în pază. Contractul de pază se va încheia la tarifele practicate de Ocolul Silvic Tismana. Oricum, sumele sunt mici, în medie ocoalele noastre au o taxă de pază de 100 de lei/an/hectarul de pădure”, a declarat Ovidiu Cârstoc.
Poliţia are mai multe anchete în zonă
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean spun că au în lucru mai multe dosare privind tăieri ilegale şi sustrageri de material lemnos din Pădurea Godineşti. „Zilele trecute, am primit mai multe sesizări telefonice de la cetăţeni din comuna Godineşti, care reclamau faptul că se taie lemne în pădure. Poliţiştii noştri au mers în pădure, într-adevăr s-au găsit trei bărbaţi care tăiau un lemn, dar lemnul era marcat, iar oamenii au prezentat avize transport, documente legale. În schimb, de la începutul anului, poliţiştii instrumentează mai multe cazuri de tăieri ilegale şi sustrageri de material lemnos, în zona Godineşti, existând chiar şi persoane reţinute pentru săvârşirea acestei infracţiuni. Sunt mai multe dosare în lucru, se fac cercetări, expertize împreună cu Ocolul Silvic în vederea stabilirii prejudiciului”, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
IMPOZIT
Oamenii spun că nu au nici un avantaj de pe urma pădurii, deşi plătesc impozit la primărie. „Primăria nu mai are nici un fel de atribuţii, am luat titlurile de proprietate şi trebuie să facem demersurile necesare pentru a o da în pază. Eu plătesc impozit pentru această pădure, dar eu nu pot să iau lemne pentru că nu are cine să-mi marcheze, iar dacă mă prinde poliţia mă amendează, dar pe hoţi nu-i prinde. Dacă ne-ar lua în pază ne-ar marca şi nouă”, a precizat Vâlceanu.