Grevă în spitale pentru salarii. „Am ajuns să ne urâm unii pe alţii”
O parte din angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au oprit luni dimineaţa lucrul, intrând în grevă de avertisment pe parcursul a două ore, aşa cum fusese anunţat anterior. În holul de la registratura spitalului, la intrarea în Policlinică, s-au strâns zeci de salariaţi nemulţumiţi de limitarea la 30% a sporurilor şi de banii mai puţini pe care îi primesc din martie încoace.
Registratura a fost locul în care pacienţii veniţi cu diverse probleme la spital au putut să stea chiar în mijlocul protestatarilor până când aceştia şi-au încheiat acţiunea. Unii au stat pe bănci, alţii au aşteptat direct la registratură, de unde li s-a transmis că nu pot fi ajutaţi cu nimic până nu se încheie greva de avertisment. Greva a avut loc între orele 9.00 şi 11.00, oamenii fiind nevoiţi să aştepte două ore. „Aveam de făcut nişte raze, dar ni s-a spus să aşteptăm aici pe hol. Am înţeles că e o grevă, ceva de genul şi că două ore nu se va lucra. Am venit de la ţară, aşa că aşteptăm cu speranţa că se rezolvă totul azi şi nu mai facem un drum şi altă dată”, a spus o femeie.
Şi în timp ce pacienţii aşteptau să vină ora 11.00 pentru a fi reluată activitatea, pe hol sindicaliştii explicau de ce sunt nemulţumiţi şi nu vor să mai lucreze dacă nu li se rezolvă problema. Domnica Gridan este şi lider sindical şi asistentă într-un centru de îngrijire a bătrânilor. La protest a venit nu pentru vreo nemulţumire personală, ci pentru că are colegi care au pierdut la muncă mulţi bani şi nu i se pare normal acest lucru. „Eu ca asistentă iau o sumă de bani, iar infirmiera ia altă sumă, deşi lucrăm cot la cot şi trebuie să îngrijim bătrâni cu o stare de sănătate precară. Nu este însă o atmosferă tocmai plăcută la serviciu, pentru că am ajuns să ne urâm unii pe alţii. Infirmierul la noi este categoria cea mai defavorizată. Are salariul cel mai mic şi nu mi se pare deloc normal. Normal mi s-ar fi părut ca sporul pe care l-am avut până acum să fi fost dat pe mai departe de la portar până la director, pentru că numai noi ştim condiţiile de lucru”, a menţionat grevista.
Salarii diminuate, grevă generală
Liderul sindical Valentin Popa le-a vorbit colegilor săi, pe parcursul câtorva minute, despre negocierile care se poartă la Bucureşti pentru a nu se ajunge la un protest mai amplu. Negocierile de luni au eşuat, iar sindicaliştii sunt decişi ca la sfârşitul săptămânii să oprească lucrul. „Vineri, de la ora 9.00, suntem în grevă generală, se ştie, dacă nu se ajunge la o soluţie la Bucureşti. S-au promis atâtea şi din cei 1200 de angajaţi ai spitalului judeţean s-a ajuns ca 180 să aibă salarii mai mici. Le aveau mai mulţi diminuate dacă nu se luau bani de la alte câteva sute pentru a se da altora. Nu e o lege bună şi trebuie schimbată. Atâta timp cât s-a spus că nimeni nu pierde la salariu şi sunt atâţia oameni cu lefuri mai mici, e clar că protestul nostru va continua”, a spus unul dintre greviştii participanţi la acţiunea Sanitas Gorj.
De pe margine, pacienţii aflaţi la coadă la registratură înclinau să le dea dreptate angajaţilor din sistemul sanitar. „Dacă e pentru bani şi pentru drepturile lor sunt întru-totul de acord, pentru că de ce plecăm fiecare de acasă dimineaţa dacă nu pentru a câştiga un ban? Mă încurcă pe mine ce fac dumnealor, dar nu îi pot opri să nu îşi ceară drepturile. Nu ştiu ce se întâmplă, că am avut încredere în guvernanţii ăştia, dar văd că una au promis şi alta au făcut. Nu ştiu cât s-o mai putea aşa”, a spus unul dintre pacienţii aflaţi în aşteptare până la terminarea grevei de avertisment de două ore a membrilor Sanitas Gorj.