Furnica Solenopsis invicta se răspândește în toată Europa odată cu încălzirea globală
O furnică ce are o mușcătură foarte dureroasă și care distruge toate aparatele electrice se răspândește rapid în Europa. Este o specie invazivă de furnici alogene care s-a stabilit în Italia şi s-ar putea răspândi rapid prin Europa până în Marea Britanie odată cu încălzirea globală.
Avertismentul este lansat în urma unui studiu, după ce au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Italia, relatează The Guardian.
Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele.
Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid "super-colonii" cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene.
Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.
Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 5 hectare în apropierea oraşului Siracuza, în Sicilia, Italia. Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA.
În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.
Furnica roşie de foc este o specie care iubeşte căldura, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona. Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru această specie şi va contribui la răspândirea ei în Europa. Oraşele de coastă mediteraneene sunt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile de aici ar putea facilita răspândirea acesteia.
Coloniile depistate în Sicilia se află într-un estuar şi într-un parc natural din suburbiile oraşului Siracuza. Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vânt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. Echipa a recomandat continuarea monitorizării portului.