Franța, devastată de proteste
Noi violențe și jafuri în cartierele mărginașe din orașele franceze. Peste 660 de persoane au fost arestate. Pentru imigranții din suburbii, polițistul care l-a împușcat mortal pe un tânăr care nu a vrut să oprească la un control este simbolul unei forțe agresive și rasiste.
La rândul lor, polițistii descriu suburbiile drept un mediu ostil, adesea „zone interzise” poliției, controlate de traficanții de droguri.
Apelurile la calm lansate de președintele Emmanuel Macron si guvernul francez au fost în zadar. Nici cei peste 40.000 de politisti desfășurați pe străzi, de patru ori mai mulți decât în noaptea precedentă, nu i-au făcut pe protestatari să dea inapoi. Pentru a treia noapte consecutiv, violențele au escaladat și s-au extins în orașe din întreaga Franța.
Scenele cele mai grave s-au petrecut tot în Nanterre, subrubia muncitoreasca de la periferia vestică a Parisului, unde un politist a impuscat, marti, un adolescent de 17 ani.
"Răzbunare pentru Nahel", au scris protestatarii pe clădiri, iar străzile au fost presărate cu vehicule incendiate.
Și în capitala Franței, vandalii au ars mașini și au devastat farmacii, bănci, restaurante și magazine, inclusiv ale unor companii de renume de pe Rue de Rivoli.
Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene. Tot într-o suburbie a Parisului, protestatarii au incendiat un bazin olimpic de înot, aflat în construcție pentru Jocurile de vară, de anul viitor.
Mijloacele de transport au devenit ținte pentru protestatari
Ținta revoltelor au fost și mijloacelele de transport in comun.
O înregistrare distribuită pe internet arată un autobuz în flăcări în Aubervilliers, o suburbie din Paris.
Proteste violente au fost în Marsillia, Lyon sau Nantes și s-au extins până aproape de granița cu Belgia. Peste 100 de clădiri publice, primării sau secții de poliție, au fost avariate.
Adolescentul împușcat, Nahel M., era cunoscut de poliție pentru situații anterioare în care nu s-a conformat ordinelor de oprire în trafic. Moartea lui alimentează criticile privind violența poliției și rasismul.
Suburbiile marilor orașe au devenit un simbol al diviziunilor franceze între comunitățile sărace de imigranți si cartierele elegante si prospere.
Între timp, ofițerul de poliție care a apăsat pe trăgaci a cerut iertare public familieii victimei și s-a declarat devastat de consecințele scăpate de sub control, scrie Pro TV.