Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Fost miner, patron la o fermă de capre

Mihai Chiţoran din Văgiuleşti, în vârstă de 40 de ani, a decis să investească într-o afacere cu caprine după ce şi-a pierdut locul de muncă de la fosta Mină Boca din Samarineşti. Bărbatul a ajuns la un efectiv de 70 de animale, pe care le îngrijeşte alături de fratele său. Acesta spune că nu este uşor să întreţii un aşa număr mare de animale, în contextul în care subvenţiile de la APIA întârzie să apară, iar preţurile de comercializare a cărnii şi produselor lactate nu sunt pe măsura muncii depuse.

Bărbatul povesteşte cum în primă fază a cumpărat nişte terenuri cu banii primiţi de la stat după ce a rămas fără locul de muncă de la Mina Boca. Nu i-a mers conform aşteptărilor şi a cumpărat nişte oi. Nici această afacere nu s-a dovedit una prosperă şi atunci a cumpărat capre. De la un efectiv de 15 capete câte a cumpărat iniţial, Mihai Chiţoran a ajuns în prezent la câteva zeci. “Am băgat ordonanţa în 2003 de la mină, în subteran, lucram ca manipulant de bandă. Am investit banii în pământ, dar nu a mers. Am vrut să fac o fermă de oi, am ajuns la 100 de bucăţi şi nu era rentabilă, nu a mers prea bine. Sunt dificile, pretenţioase. M-am orientat spre capre, sunt mai productive la lapte. Am în jur de 70 de capre în prezent. Este un animal care trebuie ţinut mai mult pe iesle, şase luni trebuie să stea numai pe stabulaţie. Avem un hectar de lucernă şi aşa le asigurăm mâncarea. Se merită această afacere, dar desfacerea ne omoară. Vindem la Broşteni în Mehedinţi, dar preţurile sunt mici, vin mulţi comercianţi acolo. Am ajuns să dăm kilogramul de brânză de capră cu 10 lei”, a declarat Mihai Chiţoran.    

Mihai_Chitoran_din_Vagiulesti_mandru_de_efectivu

Aşteaptă banii din subvenţii

Fostul miner mai spune că se înregistrează o întârzierea în ceea ce priveşte plata subvenţiilor prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj. Banii ar fi fost buni pentru cumpărarea de porumb, spune Mihai Chiţoran. “Ar trebui să ni se dea banii la timp pentru animale. Am depus actele în aprilie şi nu am primit banii de la APIA, am 33 de capre trecute la subvenţii. Mai e o lună şi se pune zăpada şi deja boabe nu am pentru că am ocupat pământul cu lucernă pentru ele. Bani se scot, dar nu se prea merită comparativ cu munca depusă şi cu preţurile joase care sunt la produse. Dacă eram într-o zonă aproape de Bucureşti, altfel ar merge afacerea, dar Gorjul e plin de animale din acestea mărunte. Piaţa din Gorj este plină de brânză”, a mai spus Mihai Chiţoran.

Vizualizări: 2,131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: