Final de înscrieri pentru subvenția la lână
Cea mai mare parte a crescătorilor de ovine vor primi anul viitor subvenția de 1 leu pe kilogramul de lână. Termenul de înscriere pentru obținerea subvențiilor s-a încheiat, fiind depuse solicitări pentru circa 95% din efectivul de oi de la nivelul județului.
Fermierii gorjeni care au dorit ca de anul viitor să primească subvenția pe lână au putut depune dosarele de înscriere la Direcția Agricolă Gorj până în data de 30 august. Astfel, în mai, când vor începe să tundă animalele, vor putea duce lâna la un centrul de colectare, iar în baza facturii vor primi un leu/kg drept ajutor de la stat. Spre exemplu, dacă vor vinde 1000 de kg de lână la centru, vor mai primi 1000 de lei de la stat, pe lângă banii pe care îi primesc la unitatea de colectare. ”Miercuri a fost ultima zi de înscriere. Din beneficiarii înscriși la noi, din numărul total de ovine de 96.727, care l-am preluat din situația de la APIA, s-au înscris un număr de 91.903. Suntem aproape de numărul de oi. Ar mai rămâne 44 de fermieri pe care, din varii motive, și suntem supărați, nu am reușit să-i înscriem. Mai sunt sus, la munte, n-am putut să-i contactăm. Sunt și care au zis că pentru 1 leu/kg de lână nu se merită și nu se deplasează”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.
Nu se cunoaște încă unde va fi înființat centrul de colectare a lânii în Gorj. Reprezentanții Direcției Agricole au propus patru variante: la Tismana, Polovragi, Crasna sau Novaci. Ultima variantă pare să fie cea agreată de autoritățile de la centru, pe considerentul că ar fi cel mai mare, cu o capacitate de depozitare a peste 1000 de tone de lână. Ministerul Agriculturii va fi cel care va decide. Primăriile nu pot face astfel de investiții decât printr-un parteneriat public-privat.
Mulți dintre ciobani preferau să arunce lâna sau îi dădeau foc, pentru că nu aveau un centru aproape unde să o vândă, costurile cu transportul fiind mai mari decât banii care îi luau de la centrele din alte județe.