Farmacie amendată de Garda de Mediu. Motivul!

Comisarii de mediu au efectuat controale la farmaciile din Târgu Jiu. Acțiunea a fost demarată după ce, la mijlocul lunii februarie, au fost găsite abandonate, într-o pădure, sute de kilograme de medicamente. În această speță ancheta a fost preluată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) care trebuie să afle de la ce farmacie au provenit aceste deșeuri medicamentoase. Controlul Gărzii de Mediu s-a lăsat și cu o amendă usturătoare pentru administratorii unei farmacii din municipiu.

Comisarii de mediu au aplicat o sancțiune contravențională la o unitate farmaceutică din Târgu Jiu, după ce au constatat deficiențe în ceea ce privește evidența gestionării deșeurilor medicamentoase. „Evidența este una, iar contractele de eliminare sunt altele. Există o hotărâre de Guvern prin care obligă fiecare generator de deșeuri să aibă o evidență proprie. Această farmacie nu a avut o astfel de evidență. Este un tabel în care este specificat ce cantități de deșeuri se produc lunar. Au prezentat doar contracte de eliminare la firme autorizate. Am aplicat în acest caz o amendă de 5.000 de lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Giorgi (APM): Solul nu a fost contaminat

Sute de kilograme de pastile au fost aruncate acum o lună într-o pădure din apropiere de Dealul Bujorăscu, pe raza comunei Ciuperceni. Comisarii de mediu au făcut un control la acea vreme, ancheta fiind preluată de DIICOT. „În ceea ce privește speța cu medicamentele abandonate, aceasta a fost preluată de către organele de poliție, de către DIICOT, care efectuează toate cercetările de rigoare în vederea identificării făptașului”, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Garda de Mediu a solicitat reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Gorj să afle dacă medicamentele s-au dezintegrat şi au contaminat solul. „Colegii au recoltat probe de sol din zona în care erau abandonate deșeurile farmaceutice și probe din apropiere, pentru a avea elemente de reper, ca și probă martor. Au fost efectuate analizeze pentru indicatorii pe care putem să-i efectuăm, pH și aciditate. Între proba de sol din zona martor și cea din zona în care erau depozitate nu au existat diferențe foarte mari. Adică dacă un pH în zona în care erau aruncate era 7.40, în zona martor pH-ul era 7.35. Limita normală este între 6.5 şi 7.5”, a explicat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 2,897

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: