Fărcăşeşti: Zeci de cetăţeni mobilizaţi pentru curăţarea comunei
Administraţia locală din Fărcăşeşti a demarat o amplă acţiune de ecologizare a comunei. Zeci de beneficiari ai venitului minim garantat, dar şi salariaţi ai firmei Consiliului Local lucrează de zor la curăţirea străzilor, a cursurilor de apă, a canalelor şi a spaţiilor verzi, dar şi pentru înfrumuseţarea parcurilor prin plantări de pomi şi flori specifice primăverii.
Circa 40 de persoane asistate social din Fărcăşeşti au fost mobilizate de autorităţile locale pentru activităţile de ecologizare a comunei. Ieri, beneficiarii legii 416, coordonaţi de inginerul Iulica Lăţea, adunau de zor, în saci, deşeurile aruncate în zona podului peste pârâul Valea Brătuiei, în apropierea gospodăriei Roncea, dar şi pentru a defrişa vegetaţia forestieră din zonă. „Am mobilizat tot efectivul de la ajutorul social, în număr de 42, sunt împărţiţi pe echipe acolo unde defrişăm şi adunăm gunoaie şi salubrizăm întreaga zonă. Lucrăm de circa o lună, am lucrat în punctele: fermă zootehnică, Opriţa, Balaci, container de gunoi şi vom continua în toată comuna. Am plantat arbori, am completat acolo unde s-au uscat, cu arbuşti ornamentali şi pomi fructiferi, am început pregătirea terenului în vederea plantării florilor şi amenajarea tuturor spaţiilor verzi, colectăm selectiv gunoaiele aşa cum este recomandat. Am defrişat toate cursurile de apă şi am încărcat materialul lemnos rezultat în urma defrişărilor”, a spus inginerul Iulica Lăţea, consilier superior la primăria Fărcăşeşti.
Canal decolmatat pentru evitarea inundaţiilor
În timp ce beneficiarii venitului minim garantat din Fărcăşeşti adunau deşeurile de pe cursurile de apă, angajaţii Consiliului Local lucrau la curăţarea canalului de gardă în zona haldei carierei Peşteana, în satul Peşteana de Jos. „Canalul îl decolmatăm împreună cu personalul de la Gospolocafar şi cu utilajul nostru. Intervenim pentru a reabilita scurgerile de apă cât să nu avem probleme de inundaţii la nivelul satului Peşteana de Jos. Pentru curăţarea întregii comune ne-am împărţit în mai multe echipe, cu cei de la 416 şi acţionăm la toate capetele de pod, peste tot unde sunt gunoaie pentru a curăţi parcurile care le avem la şcoli, la biserici şi ne pregătim pentru a planta petunii şi panseluţe”, a spus viceprimarul comunei Fărcăşeşti, Vasile Mihai.
În comuna Fărcăşeşti sunt circa 1400 de gospodării şi 3400 de cetăţeni, conform ultimului recensământ. Comuna este formată din şapte sate. Autorităţile locale estimează că într-o lună vor reuşi să ecologizeze toată comuna.