Facturi mai mari la energie și gaze

Explozia prețurilor la energia electrică și gaze i-a adus joi la aceeași masă pe premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei şi reprezentanţii ANRE, OPCOM, Transelectrica şi Consiliul Concurenţei.

Şeful Executivului a anunțat că va identifica rapid „cele mai bune soluţii” pentru ca lumea să treacă bine peste iarna care va veni. Discuţiile pe acest subiect vor fi reluate săptămâna viitoare.
„Am discutat astăzi (joi - n.r.) cu ministrul Energiei şi reprezentanţii ANRE, OPCOM, Transelectrica şi Consiliul Concurenţei pentru a înţelege mai bine situaţia creşterii preţurilor la energie şi gaze. Voi identifica rapid cele mai bune soluţii pentru a trece cu bine peste iarna care urmează şi, pentru că nu avem timp de pierdut, voi relua discuţiile pe acest subiect săptămâna viitoare”, a anunțat Florin Cîţu.

Promisiuni vin și de la ministrul Energiei. Virgil Popescu vrea ca legea privind consumatorul vulnerabil să intre cât mai repede în vigoare, pentru ca acesta să fie protejat de creşterile pe piaţa de energie şi a gazelor naturale. El i-a sfătuit pe cetăţeni să meargă pe piaţa concurenţială și să aleagă cel mai bune oferte.

Creșterea prețului la energie din ultima perioadă se datorează în mare parte prețului certificatelor verzi pe care le plătesc furnizorii, spune deputatul de Gorj, Dan Vîlceanu, noul ministru de Finanțe.

„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa, prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.

Prețul la energie electrică a crescut cu 4,2 la sută într-o lună, iar cel al gazelor naturale cu peste 20 la sută în iulie față de luna iunie.

Vizualizări: 1,686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: