Expoziție cu cele mai vechi ii ale Ansamblului ”Doina Gorjului”
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” organizează expoziția “IA ROMÂNEASCĂ” joi, 22 iunie 2023, la sala „Florin Isuf” începând cu ora 12.30.
Vor fi expuse câteva modele din colecția de ii a Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”. Modelele alese pentru această expoziție sunt tradiționale româneşti, autentice şi unicat, realizate şi cusute manual, cu broderii deosebite din fir de mătase şi bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 100 de ani.
Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor. Ia era realizată la început din in, cânepă, lână, iar mai târziu și din bumbac tors la fuior. Era împodobită preponderent cu broderii la mâneci, piept și gât. Ia românească autentică este creată din pânză potrivit de rară, așa-numita pânză de casă sau pânză nălbită (țesută la războiul cu două ițe) și cusută cu arnici sau mulineuri, fluturi și mărgele, fir metalic alb sau galben și beteală. În Gorj, cusăturile iei se realizau cu fire negre. Cămașa femeilor din Oltenia se caracterizează prin foile drepte încrețite în jurul gâtului, cusute cu mătase vișinie sau bleumarin, unde drugul tivește gura cămășii, marginea mânecii și a poalei.