EXCLUSIV: Interviu cu directorul INFP despre cutremurele din Gorj

Constantin Ionescu, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Pandurul că numărul, frecvența și magnitudinea cutremurelor din județul Gorj au scăzut considerabil și că fenomenul este pe sfârșite. Totodată, a spus acesta, au fost circa 1.200 de replici până acum. Directorul INFP a mai menționat că au fost instalate echipamente care vor prelua multe date importante pentru înțelege ce se întâmplă. Rezultatele finale le vom avea peste minim 6 luni. 

 


În acest moment, județul Gorj este pe harta zonelor seismice, fiind circa 1.200 de replici ale cutremurului cu o magnitudine de 5,7.  ”Gorjul era o zonă seismică, producea cutremure, dar cu magnitudini foarte mici, iar la intervale foarte mari se produceau cutremure mari. Ultimul a fost în 1943. Au fost perioade când s-au produs cutremure și populația nu l-a simțit; anul trecut a fost un cutremur de 4, s-au mai produs cutremure mici, în jur de 1 grad. În Gorj se simt cutremurele de 3,5-4 grade. (…) Numărul replicilor este în jur de 1.200, aceste replici sunt între 0,2 până la 5,7”, a spus acesta.

A mai spus că replicile au scăzut în ultimele zile: ”Au scăzut în ultimele zile și ca perioadă, o replică la o jumătate de oră, la câteva ore…. Avem o scădere a activității ca număr de replici și ca magnitudine. Fenomenul practic începe să se sfârșească, nu știm când, poate să dureze sau poate să stopeze în următoarele săptămâni”. 

Nu puteau ține pasul cu replicile

Potrivit lui Ionescu, au fost preluate volume mari de date și urmează o perioadă de prelucrare a lor, ceea ce va oferi informații pentru cetățeni, dar și pentru cercetători. În ultimele săptămâni au fost instalate alte opt echipamente, anterior fiind în patru stații de preluare de date: ”Ne-am axat să prelucrăm datele de la Gorj și astfel încât să fim la zi cu prelucrările, până acum câteva zile nu puteam să ținem pasul cu numărul de replici care apăreau”.

După interpretarea tuturor datelor, explică Ionescu, vor fi făcute o serie de recomandări inclusiv legate de standardele în construcții.

În Gorj, au fost afectate mai multe clădiri publice- instituții, școli, biserici-, dar și locuințe. 

În același timp, directorul INFP se declara mulțumit de faptul că s-a reușit facilitarea despăgubirilor cetățenilor afectați de cutremur. PAID a primit documentația necesară pentru a prelua imediat cererile cetățenilor pentru polițele de asigurare împotriva dezastrelor naturale. ”A fost un rezultat util pentru cetățeni”, a spus el.

El a încercat să explice și sunetul care se putea percepe la fiecare cutremur și care a produs panică printre locuitori. 

”Sunetul acela este al undelor produse de cutremur. El este generat prin frecarea celor două falii. E ca și cum ai trage un bolovan mare peste un bolovan foarte mare”, a spus acesta. 

Directorul Constantin Ionescu mai spune că panica pe care au simțit-o oamenii din Gorj a avut directă legătură cu evenimentul seismic din Turcia și expunerea zilnică la informații de la cutremurul care a produs pagube uriașe. 

”A fost și cutremurul din Turcia, iar oamenii s-au panicat. Dacă se întâmplă și la noi? Dacă nu era Turcia nu era chiar așa.(…) În această fază noi spunem că nu există nicio legătură, dar vom analiza toate lucrurile acestea, va fi subiectul unor cercetări”, explică acesta.


Frica s-a văzut și prin numărul mare de accesări ale site-ului INFP, uneori chiar 20.000 de accesări pe minut. Directorul spune că a fost blocat de multe ori fiind situații când au fost online doar informațiile legate de cutremure. 

Vizualizări: 3,370

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: