Energia pe bază de gunoaie, în atenția primarilor - VIDEO
Mai mulți primari din Gorj au fost la București pentru a vedea instalații care produc energie din deșeuri menajere, dar și din gunoiul de grajd. Cel mai interesat a părut a fi primarul de la Motru, Cosmin Morega. Acesta se teme de momentul în care uzina de agent termic din localitate nu va mai putea produce, din cauza costului uriaș al certificatelor de carbon.
Pentru că situația de la UATAA Motru nu este una foarte bună, primarul din Motru a început să caute soluții alternative. ”Se știu problemele financiare grave de la UATAA Motru și se pare că Guvernul nu vrea să susțină sub nicio formă uzina. A fost solicitat un sprijin financiar în primă fază și s-a primit doar jumătate din suma cerută. În acest moment ar mai fi nevoie de 13.500.000 de lei pentru certificatele de CO2, dar și pentru plata datoriilor. Numai certificatele se ridică undeva la 9.100.000 de lei. În acest context nu ne rămâne decât să căutăm alternative din timp, că nu putem pe ultima sută de metri”, a declarat Cosmin Morega, primarul din Motru.
Edilul este interesat de instalații care produc căldură și apă caldă fără noxe. „Am fost la București la o societate care a ieșit pe piață cu niște instalații, ca un fel de centrale care produc apă caldă și căldură fără să scoată fum și abur. Ce este cel mai important și interesant este faptul că aceste instalații funcționează cu peleți rezultați din deșeurile menajere și animale. Noi oricum avem destule gunoaie pe care le aruncăm la depozit și pentru care mai plătim și sume destul de mari și ne-ar fi de mare folos aceste instalații, că am rezolva mai multe probleme. Am fost la București și am văzut cum funcționează și pe mine m-au convins de viabilitate și beneficii”, a mai spus Cosmin Morega.
Prețul unei astfel de centrale pleacă de la 25.000 de euro. ”Centralele acestea sunt o variantă pentru unitățile de învățământ și pentru instituțiile publice. O instalație costă în jur de 25.000 de euro la care se adaugă și un container în care este pusă și poate fi mutată unde este nevoie. Am văzut cum funcționează și din ce am înțeles, din 200 de grame de peleți pe oră, dacă funcționează la capacitate se poate încălzi o hală de 900 metri pătrați la o temperatură de 21 de grade Celsius”, a mai spus Cosmin Morega
Și primarul din Turburea, Ion Bârcă, este interesat de aceste sisteme pentru instituțiile publice din comună.