Eficienţa sucursalelor CEO! Singura termocentrală pe profit!

Sucursala Rovinari are cel mai bun cost de producere a energiei, costuri mici pe tona de cărbune și cea mai mare producție de energie, arată situațiile financiare ale societății, pe 2015. În top trei costuri pe tona de cărbune este și Cariera Lupoaia, propusă pentru închidere în următorii ani. Evident, ca în fiecare an, și anul acesta sunt anomalii în situațiile financiare. O pierdere majoră este înregistrată la sediul central al CE Oltenia, unde-şi au birourile minţile luminate ale companiei, 124 de milioane de lei.

CE Oltenia a avut și în 2015, ca și în 2014, un rezultat negativ uriaș, ce-i aparține lui Laurențiu Ciurel și oamenilor pe care i-a ales să facă parte din echipa sa. Pierderea de 961 de milioane de lei este oficială, bilanțul pe 2015 fiind finalizat și aprobat.
Creanțele companiei erau la 31 decembrie 2015 în sumă de 828 de milioane, din care 526 de milioane doar pe livrarea de cărbune. Banii nu vor mai fi recuperați, cel mai bun exemplu fiind RAAN unde erau datorii de 397 de milioane de lei, dar care se află în pragul falimentului. Următorul mare datornic este Termo Craiova, 300 de milioane de lei, încă o firmă aflată în insolvență. Investițiile în minerit și energie sunt din ce în ce mai mici, iar punerile în funcțiune și mai rare. Datoriile la bănci cresc ajungând la 31 decembrie 2015 la 2.400 de milioane de lei.

Rovinari, singura pe profit
Rezultatele arată că cea mai mare producție de energie a fost la Rovinari, având și cel mai mic cost la costul de producție al acesteia. Singura termocentrală care a înregistrat profit, infim într-adevăr, în 2014 este Rovinari. Este vorba despre puțin peste 7.000 de lei. La polul opus se află Termocentrala Turceni, cu un minus de peste 200 de milioane de lei. Rămâne astfel de făcut topul termocentralelor în funcție de pierdere. Cea mai mare pierdere a avut-o Turceni, urmată de Craiova II (107 milioane de lei), Ișalnița (59 de milioane de lei) și Chișcani (10,5 milioane de lei).
Producția de energie pe termocentrale este astfel: Rovinari – 6,1 TW, Turceni - 4,9 TW, Ișalnița - 2,7 TW și Craiova - 1,1 TW. În 2014, primul loc era ocupat de Turceni, iar pe locul doi era Rovinari. În privinţa costurilor, tot Rovinari are cel mai mic preț, 160 de lei, iar cel mai mare Işalniţa, cu 196 de lei. Și Turceni este tot în jurul sumei de 190 de lei.

Mineritul, pierderi majore și fără clienți
Cărbunele de la CE Oltenia are, în mod paradoxal, clienți sucursalele energetice și cam atât. Din cele 22 de milioane de tone extrase în 2015, 19 milioane au fost livrate intern. În anul 2015, Divizia Minieră a produs pierderi de 402 milioane de lei. Ministerul Energiei și-a propus să închidă până în 2030 șase cariere din CE Oltenia: Peșteana Sud, Husnicioara, Lupoaia, Gârla, Rovinari Est și Peșteana Nord. Au fost alese carierele neviabile? Iată care este eficiența carierelor din companie. Cea mai mare cantitate de cărbune a provenit de la UMC Roșia, 3,5 milioane de tone, urmată de Roșiuța cu 3,3 milioane, Tismana cu 2,6 milioane de tone, Lupoaia cu 2,3 milioane, Jilț Sud 2,3 milioane, Jilț Nord 2,1 milioane, Peșteana 2 milioane, Pinoasa 1,5 milioane de tone, Rovinari 1,1 milioane, Husnicioara 1 milion de tone de cărbune.
În ceea ce privește costul pe tona de cărbune, lucrurile stau astfel. Cele mai mici costuri sunt la Tismana- 42 de lei, Roșiuța- 43 de lei, Lupoaia- 45 de lei, Roșia- 49 de lei. Cel mai mare cost îl are Jilț Sud- 68 de lei.

Vizualizări: 6,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: