EBA şi PDL, mai tari la Gorj ca PSD
Mai marii PSD Gorj au fost greu de găsit ieri pentru a comenta scorul electoral al filialei, deşi Biroul Electoral Judeţean şi Direcţia Judeţeană de Statistică au fost primele din ţară care au reuşit să finalizeze centralizarea tuturor voturilor exprimate la nivel de Gorj. Centralizarea voturilor arată că Alianţa electorală PSD+PC se situează în Gorj pe primul loc, având 34,26%, respectiv 31189 de voturi, conform cifrelor prezentate de Biroul Electoral Judeţean. PDL Gorj are 30,55% din voturi, respectiv 27818 voturi, pe locul trei situându-se PNL, cu 14,49%, respectiv 13194 voturi. Filiala Gorj a Partidului România Mare a obţinut, la rândul său, 12.541 voturi, ceea ce înseamnă 13,77%, pe următorul loc fiind clasată Elena Băsescu. Aceasta a fost votată de 3801 persoane, având 4,17% din voturi.
PNŢCD a obţinut în Gorj 1022 de voturi, respectiv, 1,12%, independentul Pavel Abraham având şi el 592 de voturi, adică 0,65%. UDMR are, de asemenea, 567 de voturi, respectiv 0,62%, cele mai puţine voturi, 309, revenind partidului Forţa Civică, votată de 0,33% din alegători. Prezenţa la urne a fost în Gorj de 31%, din cele 94.265 de voturi valabil exprimate, 15.863 fiind voturi care aparţin alegătorilor ce au votat pe listele suplimentare. Numărul voturilor nule a fost de 3230, respectiv, 3,42%. Cifrele şi procentele de până acum arată că, însumate, voturile EBA şi ale PDL fac mai mult decât ale PSD+PC. În plus, votul de duminică arată că EBA a luat mai multe voturi decât UDMR, PNŢCD, Forţa Civică şi Pavel Abraham la un loc, ceea ce spune multe despre "brand-ul Băsescu".
Petrescu e sigur că PSD a pierdut din cauza "aroganţei"
Din partea Alianţei roşii am obţinut o confirmare a semieşecului de pe 7 iunie de la liderul conservator Ilie Petrescu, cel care spunea şi înainte de alegeri că PDL s-a organizat mult mai bine pentru acest scrutin. "Eu am spus atunci când m-aţi întrebat săptămâna trecută că PDL şi EBA vor învinge şi la Gorj şi, din păcate, am avut dreptate. Am spus atunci şi că PRM va avea un scor foarte bun pentru că eu atunci când am plecat din PRM îi spuneam domnului Vadim că e nevoie de o alianţă cu un partid. Acum, datorită victimizării lui Gigi Becali, ei au crescut şi, pe fondul nemulţumirilor populaţiei, au făcut acest scor bun. Scorul pe care PRM l-a luat acum la Motru, de exemplu, vreo 20%, ăsta va fi scorul nostru, al conservatorilor, din 2012. Aştept acum să vedem lupta pentru prezidenţiale, dar eu le spun celor de la PSD că nu trebuie să mai fie aşa de aroganţi faţă de noi pentru că vor avea probleme şi mai mari. Oricum, dacă ne uităm la PDL, ei au avut un scor foarte bun, mai ales că şi-au asumat şi problemele din minerit şi energie, două domenii foarte grele la care PSD nu s-a băgat şi iată că oamenii au votat aşa cum au votat", spune Petrescu.
Răgaz de linişte pentru PDL Gorj
Ionel Manţog se declară mulţumit de rezultatele obţinute de PDL Gorj la alegerile europarlamentare. Acesta afirmă în calitate de şef al echipei de campanie a filialei că, împreună cu voturile Elenei Băsescu, PDL a învins PSD în Gorj pentru a doua oară în ultimii doi ani, un lucru asemănător întâmplându-se la alegerile europarlamentare din 2007. Democrat-liberalul susţine că filiala a avut potenţial pentru a învinge PSD singură, şi fără voturile Elenei Băsescu, bătălia fiind însă câştigată de social-democraţi în fiefurile lor de la Târgu Jiu şi Motru. Manţog remarcă în schimb că PDL Gorj a avut rezultate bune în colegiile 3, 4 şi 5, adică în zonele miniere coordonate politic de partidul său. Acesta spune că procentele bune din zonele miniere arată că minerii şi energeticienii sunt de acord cu proiectele propuse de democrat-liberali pentru rezolvarea problemelor din sectoarele de activitate amintite. Fostul preşedinte al organizaţiei afirmă că scorul bun al PDL Gorj la alegerile din 7 iunie asigură nu doar rezultate peste media pe ţară a partidului, ci şi "răgazul de linişte" de care filiala avea nevoie pentru a se reorganiza în perspectiva alegerilor din toamnă.
"Rezultatul de pe 7 iunie este satisfăcător şi are două părţi bune pentru noi. Faptul că împreună cu voturile EBA, care sunt voturile Elenei Băsescu, nu ale Partidului Democrat, ne arată că avem un procent peste PSD, asta în condiţiile în care la europarlamentarele din 2007 am avut vreo 5 procente peste ei. Al doilea lucru bun este că PDL Gorj este peste media pe ţară a partidului, ceea ce sper că va asigura organizaţiei un răgaz de linişte. Mai puţin plăcut este că au existat premizele pentru un procent mai mare decât al PSD chiar şi fără contribuţia Elenei Băsescu, dar, din diferite motive, nu am valorificat acest potenţial pe care l-am avut în special la Motru şi Târgu Jiu. Avem însă perspectivele pentru o victorie la Gorj la alegerile prezidenţiale din toamnă. Am pierdut pe zona Târgu Jiu şi Novaci-Crasna de data aceasta, dar am câştigat în acele colegii din zonele miniere, ceea ce este foarte important pentru că asta arată că proiectul nostru pentru industria minieră şi energetică are acordul alegătorilor din acele zone. Tocmai de aceea vreau să dau asigurări că procesul de modernizare a Complexului Energetic Turceni va începe în curând şi va urma şi cel pentru Rovinari pentru că numai astfel putem să asigurăm şi consumul producţiei de cărbune", spune Manţog.
Turismul electoral, denunţat de Morega după înfrângerea de la Padeş
Cele 15863 de voturi exprimate pe listele suplimentare i-au atras însă atenţia liberalului Dan Ilie Morega, care este convins că şi PSD şi PDL au practicat "turismul electoral". Liderul PNL Gorj susţine că ambele partide au cărat alegătorii la urne, deşi confirmări oficiale în acest sens nu există. Morega dă însă numere de maşini şi spune că inclusiv pe meleagurile sale natale s-a practicat acest gen de vot, asta pentru a explica înrângerea suferită de PNL chiar la Padeş, acolo unde, de regulă, liderul liberal rupea gura târgului.
"E o dictatură a PSD şi PDL la nivel de judeţ. S-a furat extrem de mult în special în localităţile de graniţă dintre Gorj şi Mehedinţi. Au fost consilieri de la Baia de Aramă care au adus alegători inclusiv la Padeş şi care au luat de la Padeş pentru a-i duce la ei la Baia de Aramă. Maşinile cu numărul GJ 04 BNI, MH 04 EMI, MH 66 RAF şi altele sunt ale consilierilor Rafael Doranţiu şi Ion Şalapa de la Baia de Aramă. Voi confrunta listele cu votanţii de pe listele suplimentare din ambele localităţi şi voi constata unde s-a votat dublu pentru că au fost circa 700 de oameni căraţi din diferite localităţi din zona de graniţă. Aşa a fost şi la Turceni şi la Câlnic, e drept că sunt localităţi cu primari PNL, dar lor nu am ce să le reproşez în asemenea situaţii. Şi, pe lângă asta, mai este şi faptul că PSD e meşter în falsificarea proceselor verbale pentru a-şi trage voturi în favoarea lor. Ei degeaba se acuză unii pe alţii de una sau de alta pentru că împreună au obţinut procente ilegale, scorurile lor nefiind reale. Au mituit oamenii cu 10 lei sau cu 50 de lei, i-au cărat la vot şi de asta spun că nu se pot lăuda cu procentele obţinute", spune Morega.
În replică, democrat-liberalul Ionel Manţog susţine că "e o tâmpenie să îţi cari electoratul dintr-o comună în alta. Asta ar însemna un consum de energie şi de timp suplimentar pentru acelaşi număr de voturi. Să nu uităm că a fost sărbătoare, că mulţi din Târgu Jiu au plecat spre mediul rural şi că, evident, în condiţiile astea au existat şi mulţi votanţi pe listele suplimentare. Legea interzice doar ca un alegător să nu voteze de mai multe ori, nu să nu voteze în altă secţie, acum fiind vot pe listă. Şi, apoi, n-o să-l învăţ eu acum pe Morega şmecheriile electorale că el le ştie cel mai bine".